Forfotul de odinioară din incinta capitalei regatului dac, Sarmizegetusa Regia, precum și meșteșugurile și îndeletnicirile dacilor vor fi readuse la viață printr-un proiect de anvergură, menit să atragă un număr cât mai mare de vizitatori.
De asemenea, în cadrul aceluiași proiect se vor derula ample lucrări de restaurare și conservare a cetății dacice. Va fi refăcut întreg zidul incintei militare, iar cetatea se va transforma într-un adevărat „muzeu viu”. Lucrările vor fi demarate, cel mai probabil, în primăvara anului viitor și au ca termen de execuție finalul anului 2024.
Trasee turistice amenajate și extinse
Se ia în calcul chiar amenajarea și extinderea unor trasee turistice din acea zonă care să fie accesibile și pentru persoanele cu dizabilități.
„Actualmente, la Sarmizegetusa Regia există două trasee, care însă nu sunt amenajate corespunzător, în sensul că nu orice persoană poate să le parcurgă. Astfel, odată implementat acest proiect, vor fi reamenajate cele două trasee și vor fi create și altele, accesibile și pentru familiile cu copii și pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Melania Iscru, de la Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara, în administrarea căruia se află cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.
Zidurile de andezit demontate, tratate și refăcute
Meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile moștenite de la daci, care încă se mai păstrează în aceste locuri, vor fi readuse la viață în incinta cetății. Vor exista ateliere mobile în cadrul cărora meșterii locali vor reînvia îndeletnicirile de bază ale dacilor.
De asemenea, vor fi promovate obiceiurile populare din județul Hunedoara și, implicit, din zona Sarmizegetusei. Se dorește organizarea unei expoziții internaționale, dar și digitalizarea și promovarea proiectului.
„Este prima intervenție de o asemenea anvergură în incinta cetății Sarmizegetusa Regia. În plus, se încearcă și corectarea unor greșeli care s-au făcut la intevențiile anterioare. Toate zidurile de andezit se vor demonta, se vor curăța, trata cu soluții speciale și se vor repune în poziția inițială.
De asemenea, vor fi efectuate cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, precum și refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare. Acest proiect este o provocare pentru toți cei implicați. Ne dorim ca, la final, să reușim să readucem la viață aceste locuri încărcate de istorie, iar turiștii să poată avea o imagine de ansamblu a ceea ce a însemnat Dacia”, a mai menționat Melania Iscru.
Proiect de două milioane de euro
Contractul de finanțare privind acordarea ajutorului de stat sub forma de sprijin financiar nerambursabil pentru implementarea proiectului „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” a fost semnat de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora.
Proiectul a fost depus în toamna trecută prin Programul RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021, și a fost acceptat la finanțare.
Promotorul proiectului este Consiliul Județean Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundația Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council. Valoarea nerambursabilă a proiectului va fi de circa două milioane de euro, iar cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la aproximativ un milion de euro.
Sursa foto: dr. Răzvan Mateescu (membru al colectivului de cercetare) și Administrația Sarmizegetusa Regia