Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, alături de alte 28 de instituţii de cultură din România, a intrat într-un program care îi va permite să îşi expună virtual obiectele de patrimoniu aflate în depozite. Fiecare muzeu din țară participă cu un anumit număr de obiecte, astfel că, la final, 200.000 de relicve istorice vor putea fi admirate pe platforma culturalia.ro. Muzeul din Deva participă la acest proiect cu un număr de 1.500 de obiecte, exclusiv din colecția de arheologie.
Accesul la cultură, la un clic distanță
Obiectele de patrimoniu vor fi la doar un clic distanţă de vizitator. Astfel, accesul la culturală nu va mai putea fi oprit de limita spaţiului expozițional sau interdicţii determinate de pandemia de COVID-19.
„Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva are şansa de a face parte din programul naţional E-Cultura, derulat sub egida Ministerul Culturii, care are drept scop digitalizarea patrimoniului cultural, astfel încât moștenirea culturală națională să poată fi păstrată, promovată și transmisă generațiilor viitoare. Proiectul are ca obiectiv crearea platformei culturalia.ro în care să fie cuprinse toate obiectele de patrimoniu mobil din ţară. Apoi, 200.000 de obiecte dintre cele aflate pe culturalia.ro vor fi încărcate pe o platformă similară constituită la nivel european. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva va participa la proiect cu 1.500 de piese de arheologie”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, conservator la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Mijloc de combatere a fake news-urilor
Digitalizarea va conduce la creșterea numărului de elemente de patrimoniu cultural expuse online, faţă de cele existente în prezent pe diferite site-uri.
„Toate obiectele de patrimoniu vor fi structurate pe platforma dedicată, astfel că informaţiile vor veni dintr-o sursă autorizată şi credibilă, fiind un mijloc de combatere a fake news-urilor. Totodată, digitalizarea va oferi posibilitatea promovării obiectelor de patrimoniului cultural deţinute de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional prin expunerea resurselor culturale în europeana.eu”, a mai menționat Roxana Stăncescu.
Specialiştii din diverse domenii vor avea acces la Catalogul Partajat Naţional, o componentă dedicată acestora în cadrul platformei digitale ce va fi realizată.
Muncă laborioasă
Fiecărui obiect în parte i se face o fișă pe care se precizează locul din care provine, perioada din care datează, dimensiunile obiectului și o descriere din punct de vedere istoric. Lunar, angajații muzeului devean transmit câteva sute de fișe, pentru ca, până anul viitor, în februarie, informațiile despre toate cele 1.500 obiecte să poată fi încărcate pe platformă.
Proiectul „E-cultura: Biblioteca Digitală a României” (E-cultura) primește finanțare prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi va conduce la eficientizarea serviciilor publice oferite de Ministerul Culturii prin valorificarea potențialului IT&C în procesul de digitalizare a patrimoniului cultural mobil, în scopul creșterii accesibilității la resursele culturale.