Turiștii care își vor petrece timpul liber în stațiunea montană Straja, din Valea Jiului, vor avea, în curând, parte de o surpriză, spun autoritățile județene. În acest an, Consiliul Județean Hunedoara va demara proiectul de amenajare a parcării de la baza telegondolei din stațiunea Straja. De asemenea, s-a analizat și amenajarea unei noi parcări, situată la intrarea în stațiune.
„Este imperios necesară o parcare amenajată la intrarea în stațiune, pentru ca turiștii, prezenți în număr tot mai mare aici, să își parcheze autoturismele în siguranță și în condiții civilizate. Referitor la parcarea de la baza telescaunului, aceasta este parte a unei asocieri ce a fost făcută între Consiliul Județean și Primăria Municipiului Lupeni. Urmează ca Primăria să ne pună la dispoziție datele referitoare la situația terenului și demarăm proiectul. Reprezentanții municipalității spun că, actualmente sunt aproximativ 600 locuri de parcare, însă în lipsa unui proiect tehnic este prematur să ne pronunțăm în acest sens. Încercăm să găsim soluții pentru crearea a cât mai multe locuri. Ambele lucrări vor fi bugetate și vor fi cuprinse pe listele de investiții ale Consiliului Județean Hunedoara”, a declarat, pentru GO Hunedoara, administratorul public al județului, Costel Avram.
Parcare supraetajată, la intrarea în stațiune
Unul dintre pricipalii investitori din această zonă, Emil Părău, spune că, în ultimii ani, stațiunea Straja se clasează în topul preferințelor schiorilor alături de Sinaia. Și asta, pentru că „în Straja nu se schiază pe o pârtie, ci pe un munte!”, susține Emil Părău.
„Dacă la ora actuală, pârtiile din Straja sunt catalogate drept cele mai bune din România, nu același lucru îl putem spune despre parcările în care turiștii trebuie să își lase autoturismele. În sprijinul nostru, al investitorilor, și al Primăriei Lupeni a venit Consiliul Județean. Astfel, asfaltând parcarea de jos, turiștii își pot lăsa autoturismele în condiții civilizate și, odată cu asfaltarea, poate crește și numărul locurilor de parcare. Cerințele sunt foarte mari, iar numărul turiștilor care aleg stațiunea Straja este în continuă creștere. Astfel, chiar la intrarea în stațiune sperăm să reușim să amenajăm o parcare supraetajată. Dacă aceasta ar fi construită pe două nivele, unde să încapă circa 400 de mașini, plus vreo 200 de locuri să fie amenajate în apropiere, ar fi 600, ceea ce ar mulțumi pe toată lumea”, a mai menționat Emil Părău.
Straja, asaltată de turiști în vremea pandemiei
Deși majoritatea investitorilor din turism, din România, se plâng de faptul că pandemia le-a decimat încasările, nu același lucru s-a întâmplat în Straja. Aici, stațiunea a fost mai tot timpul arhiplină de turiști veniți din toate județele.
„Au fost multe zile în care am avut în stațiune peste 5.000 de turiști. Au fost weekenduri în care, pe lângă cei 3.000 de turiști cazați în stațiune, au mai fost cel puțin 1.000 care s-au cazat în Petroșani, Iscroni, ori Lupeni. În urma cu câțiva ani nici nu visam la atât de mulți turiști. Ne bucuram dacă se umplea parcarea de la baza telescaunului. Acum, în weekenduri, toate locurile de cazare, inclusiv cele din oraș, sunt ocupate”, susține Emil Părău.
Stațiunea montană Straja se află la o altitudine de 1.445 de metri, iar accesul se poate face din orașul Lupeni, pe un drum montan asfaltat, cu o lungime de 8 kilometri sau cu ajutorul telegondolei. În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, ceea ce înseamnă 26 de kilometri de domeniu schiabil, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Cea mai lungă pârtie este Straja, care măsoară peste 8 kilometri.