Liliecii, micile creaturi ale nopții, sunt periodic monitorizați cu atenție, de către specialiști, chiar la ei acasă, în peșterile din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina. Aceste ture de monitorizare se fac numai de către specialiști din cadrul parcului. Aceștia atrag atenția turiștilor să nu deranjeze micile creaturi ale nopții, care au importanță deosebită în natură.
Excelenți bioindicatori
Activitatea de monitorizare a chiropterelor (liliecilor) are loc în peșterile în care accesul turiștilor nu este permis, deoarece odată ce oamenii pătrund într-o peșteră și aceasta devine turistică. Astfel, luminile, gălăgia și activitatea umană constantă îi deranjează considerabil pe lilieci și îi determină să părăsească peștera. Astfel, pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, monitorizarea se realizează în peșterile retrase, unde activitatea și intruziunea umană sunt minime, iar chiropterele se bucură de liniște și pace.
„Monitorizarea liliecilor este necesară deoarece aceștia sunt excelenți bioindicatori. Prin asta înțelegem faptul că, urmărind populațiile de lilieci (dacă acestea scad sau cresc) putem observa un răspuns măsurabil la schimbările din mediu. Astfel, dacă habitatul este prea poluat spre exemplu, sau dacă în zonele lor de hrănire s-au folosit prea multe insecticide, populațiile vor scădea, trăgând astfel un semnal de alarmă pentru noi”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Robert Eleș, specialist în Științele Vieții, în cadrul Administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Au o importanță deosebită în controlul dăunătorilor culturilor agricole
Potrivit specialiștilor din cadrul parcului, liliecii sunt singurele mamifere capabile de zbor activ și au o importanță deosebită în natură.
„Un exemplu ar fi că aceștia, hrănindu-se cu insecte, contribuie semnificativ la controlul natural al dăunătorilor culturile agricole. Țânțarii sunt printre insectele frecvent consumate de lilieci și astfel ei au rol important în asigurarea confortului vieții noastre de zi cu zi”, mai menționează Robert Eleș.
Psssst…nu deranjați, se doarme!
Deși sunt în general specii retrase, mai ales când vine vorba de hibernare sau perioada de maternitate, știm cu toții că, din când în când, mai apar lilieci și în peșterile turistice pe care le vizităm. În aceste rare cazuri este foarte important să respectăm prezența lor acolo și să încercăm să nu îi deranjăm, atrag atenția specialiștii Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
„În momentul în care observați un liliac nu puneți sursa de lumină direct pe el, nu treceți direct pe sub acesta, ci încercați să îl ocoliți dacă este posibil, și în nici un caz nu încercați să îl treziți. Nu sunt animale periculoase, dar cu toții ne trezim puțin morocănoși dacă cineva ne deranjează, iar liliecii nu sunt o excepție”, sunt recomandările specialistului Eleș.
Monitorizarea liliecilor din Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina s-a realizat în colaborare cu Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor din România (lilieci.ro).