O serie de imagini, care mai de care mai expresive, a reușit să surprindă biologul Administrației Parcului Național Retezat, Claudia Dănău, aflat pe cărări de munte, în căutare de urme de carnivore mari.
În această perioadă se dă marea bătălie dintre cele două anotimpuri, iarna și primăvara. Una nu se dă, cealaltă nu se lasă. Dar, până la urmă, iarna, care pierde tot mai mult teren, va fi nevoită să cedeze. Au apărut și primele semne că primăvara e aproape. Căprioarele au găsit pâlcuri de iarbă crudă din care se înfruptă, iar șoimul și vânturelul roșu își fac rondul în căutarea prăzii. Chiar și fluturele cu litera C a pornit în cercetare, întinzându-și aripile la soare. Triluri de păsări răsună în tot parcul, iar natura se înverșunează să revină la viață. Acolo unde zăpada încă persistă, biologul Claudia Dănău a observat urmele unui lup.
„În această perioadă, datorită iernii prelungite, în Parcul Național Retezat se continuă efectuarea monitorizării la urme în zăpadă pentru carnivorele mari și alte specii importante. Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva parcul ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, a declarat, pentru GO Hunedoara, reprezentantul Parcului Național Retezat, Lucia Ursu.
Retezatul, adăpost pentru peste 150 de specii de animale
Parcul Național Retezat, datorită habitatelor sale foarte diverse, multe naturale sau puțin modificate de intervenția umană, adăposteşte o faună și floră deosebit de bogată, atât în ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populațiile acestor specii. În arealul parcului au fost inventariate 108 specii de păsări, 55 de specii de mamifere, 8 specii de peşti, 5 specii de reptile şi 7 specii de amfibieni. De interes crescut pentru Retezat sunt şi nevertebratele, în rândul cărora se găsesc cele mai multe specii endemice pentru parc (specie endemică = întâlnită doar în acel loc). Retezatul este renumit prin diversitatea sa floristică, adăpostind aproape 1.190 specii de plante superioare autohtone din cele peste 3.136 cunoscute în România.