Turiștii, care ajung în minunata zonă a Cheilor Băniței, se pot plimba și explora în deplină siguranță cheile, căci au fost montate o via ferrata și o mână curentă de protecție. Acestea facilitează acum accesul în Cheile Băniței, iar „vinovați” pentru acest proiect sunt cei de la Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA. Proiectul se numește „Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina”.
Salvatorii montani nu au vacanță, nu au sărbători, nu au decât iubire față de munte, de natură și își doresc ca turiștii să se simtă în deplină siguranță. Și pentru ca acest lucru să se întâmple, au pus umărul la treabă, din nou. Când timpul acestor oameni nu este folosit pentru acțiunile de salvare, pregătire profesională ori marcarea traseelor montane omologate salvamontiștii devin voluntari în alte proiecte care se derulează în zona lor de acțiune.
„Finalizarea unui astfel de proiect a fost posibilă datorită contribuției nemijlocite a salvatorilor montani, experiența și expertiza lor fiind una care a facilitat montarea unei via ferrata și a unei mâini curente de protecție în traseul Cheile Băniței. După munca susținută în cadrul proiectului Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, proiect derulat de Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu RNP ROMSILVA Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina R.A., finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, siguranța turiștilor și accesul spre inima cheilor are noi valențe, iar contribuția salvatorilor montani este una cu adevărat importantă”, a precizat Alexandru Bulacu, coordonatorul proiectului.
Infrastructura montană, pusă la punct
Salvamontiștii hunedoreni sunt zi de zi în „creierii” munților, pe trasee, pentru ca toți cei care aleg să petreacă timpul liber în aer liber, în natură, mai ales acum, când toamnă și-a așternut covorul multicolor, să fie în siguranță.
„Munca salvatorului montan este diversă, iar dragostea de munte care i-a determinat să devină salvamontiști îi face să devină mereu voluntari activi în toate proiectele derulate în zonele de acțiune, fiind cu toții conștienți că îmbunătățirea infrastructurii montane este de natură să reducă extrem de mult evenimentele nedorite pe care reușim astfel să le prevenim. Ne face plăcere ca ori de câte ori putem da o mână de ajutor sau să organizăm astfel de evenimente să o facem, în primul rând pentru turiștii care ajung la noi în județ, dar și pentru hunedorenii care aleg să se relaxeze în frumoasele noastre zone” a declarat Ovidiu Bodean, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.