Indiferent de anotimp, Retezatul dezvăluie celor care îl explorează frumusețea lui unică. Locul acesta are un magnetism aparte. Și, ori de câte ori i-ai cutreiera cărările, parcă fără să vrei te întorci pentru a vedea ce surprize îți mai dezvăluie.
Prima ninsoare mai „serioasă” s-a așternut peste brazii seculari, iar întreaga pădure are acum strai imaculat și este parcă încremenită. Trilurile păsărilor și foșnetul frunzelor au fost înlocuite de șuieratul vântului. Pe o creangă de brad, un huhurez mare stă neclintit și așteaptă prada, iar un țiclean lovește puternic cu ciocul scoarța unui copac, în căutare de insecte.
Aici, toate speciile sunt atent monitorizate de către specialiștii Administrației Parcului Național Retezat. După o tură de monitorizare, biologul Claudia Dănău a reușit să surprindă în imagini o mică parte din frumusețea acestui loc.
„Derulăm acțiuni de monitorizare atât la carnivorele mari, cât și la păsări, pe tot parcursul anului. Acum, însă, odată căderea zăpezii este mai ușor să le urmărim după urmele pe care le lasă pe zăpadă. Monitorizând constant speciile și habitatele, avem o imagine clară a stării de conservare de pe teritoriul pe care îl gestionăm”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Claudia Dănău, biolog al Parcului Național Retezat.
Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de păstra această rezervație, precum și cele două situri Natura 2000, într-o stare favorabilă de conservare. Aici, natura trebuie să-şi urmeze cursul firesc.