Fie că este vorba de o simplă plimbare prin nămeți, în aerul curat, ori de puțină mișcare pe pârtiile amenajate sau schi de tură pentru cei mai experimentați turiști, masivele muntoase din județul Hunedoara oferă tuturor celor care iubesc muntele posibilitatea să se relaxeze și să se bucure pe deplin de timpul petrecut în mijlocul naturii. Chiar dacă în majoritatea zonelor joase din județ iarna s-a cam lăsat așteptată, la munte este zăpadă din plin.
Straja, Parâng și Râușor, din Masivul Retezat, sunt cele trei stațiuni montane unde turiștii se pot bucura de albul imaculat al zăpezii și pot practica în voie sporturile de iarnă.
La Straja se poate schia pe un întreg munte
Stațiunea montană Straja este cea mai întinsă, dintre cele trei. Aici, se poate schia pe un întreg munte.
Sunt 12 pârtii de schi și, spre finalul anului trecut, a fost deschisă și o pârtie pentru sanie, singura din stațiune. Investitorii de aici se pot lăuda cu nu mai puțin de 25 de tunuri pentru zăpadă care reușesc să suplimenteze necesarul de omăt pentru ca pârtiile să fie perfecte.
Instalațiile de transport pe cablu sunt toate funcționale, iar de la începutul acestui sezon a fost amenajată și parcarea de la baza muntelui. Atracția stațiunii rămâne ursul Baloo, care de peste 20 de ani este locatar permanent.
Tot aici, se află Schitul Straja, care a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. În acest lăcaș de cult din inima muntelui se oficiază slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
La Straja, turiștii pot schia și după lăsarea întunericului pe cinci din cele 12 pârtii.
Un loc special pentru turiști este Umbrella Bar, de unde poate fi admirat pitorescul peisaj al Văii Jiului.
Distracție în zăpadă și zbor cu parapanta, în Parâng
Ca să ajungi în Parâng trebuie să treci prin municipiul Petroșani. Te îmbarci în telescaun și, după ce admiri de la înălțime peisajul spectaculos, „aterizezi” pe pârtie. Actualmente se poate schia pe Pârtia A, pe care funcționează două instalații de teleschi, din care una pentru copii și începători, și Pârtia de sub telescaun. Pârtiile de aici sunt în stare bună, iar urcușul vă oferă panorama spectaculoasă asupra Văii Jiului, dar și înspre Munții Retezat. Parângul le oferă și oportunitatea schiului de tură: se poate urca pe Vârful Parângul Mic, iar apoi pe creasta principală spre Vârful Cârja sau Vârful Parângul Mare.
Schi, sanie, snowboard, dar și plimbări cu ATV-ul sau snowmobilul, toate fac parte din gama de distracții pentru iarnă, dar locul este cunoscut și unul perfect pentru a-ți lua zborul, la propriu. Atunci când vremea permite, puteți zbura cu parapanta alături de legendarul sportiv Toma Coconea.
Șoimul din Parâng, așa cum a fost numit Toma Coconea, locuiește în stațiune, unde și-a deschis și un snow bar, în dreptul debarcării Telescaunului Nou. Turiștii care ajung aici se pot așeza confortabil pe una dintre multele perne colorate, special amplasate în jurul localului, și pot savura în voie o băutură, pot mânca ori asculta muzică sau pur și simplu pot admira peisajul. Barul este amplasat pe platoul unde a fost „Căsuța din povești”.
Alături de Coconea, în bar, este nelipsit motanul său, Elfi, din rasa Scottish, care are un lipici fantastic la turiști. Este răsfățat de toți cei care trec pragul barului, îndeosebi de copii.
Râușor, singura pârtie de schi din Masivul Retezat
La Râușor funcționează singura pârtie de schi din Masivul Retezat, dar aceasta poate fi, în același timp și, un punct de plecare pentru împătimiții schiului de tură. De altfel, zona de agrement Râușor este și una dintre principalele porți de intrare în Retezat. Ca să ajungeți la Râușor trebuie mai întâi să ajungeți în comuna Râu de Mori.
Treceți prin localitatea Suseni, unde puteți vizita mănăstirea Colț și Cetatea Colț, pe care Jules Verne avea s-o facă faimoasă prin romanul său „Castelul din Carpați”. După ce ați trecut de mănăstirea Colț (pe dreapta) și Cetatea Colț (pe stânga), veți intra într-un defileu îngust de piatră, cu mici poieni și păduri de brazi, coborâți abrupt spre șosea.
Mai sunt doar câțiva kilometri și serpentinele strânse ajung în zona de agrement, acolo unde sunt casele de vacanță și pensiunile, amplasate de o parte și de alta a drumului, până sus spre golul alpin, în partea din stânga. De aici mai e doar un kilometru până la baza pârtiei.
În toate cele trei zone de agrement din județul Hunedoara, activitățile de schi și relaxare sunt completate de competiții renumite la care participă sportivi de elită atât din țară, cât și din străinătate.
Vă recomandăm și: Statiunea Râușor | GO Hunedoara
Stațiunea Parâng | GO Hunedoara