Situat la peste 1.600 de metri altitudine, Pasul Vâlcan, sau vechiul drum care lega Ardealul de Oltenia înainte ca drumul care străbate Defileul Jiului să fie construit, devine de la an la an tot mai atractiv pentru turiști. Aici, cei cărora le place să se dea cu sania au posibilitatea să practice acest sport pe o distanță apreciabilă, de opt kilometri. De asemenea, există și două pârtii de schi, o bandă pentru începători, apres schi, precum și un centru de închiriere a echipamentului.
„Scopul nostru este să nu construim în această zonă, iar turiștii care vin aici să se cazeze în oraș. Încercăm, în acest fel, să dezvoltăm orașul, iar în Pasul Vâlcan turiștii să rămână doar pentru a practica sporturile de iarnă. Telegondola și unul dintre teleschiuri aparțin Primăriei, iar celălalt este privat, al omului de afaceri Emil Părău. Împreună, avem câteva planuri pentru dezvoltarea acestei zone. Am discutat la Consiliul Județean Hunedoara și urmează să avem și rețea de apă. În acest fel, vom putea folosi și tunurile de zăpadă. În perioada următoare vom depune și documentele necesare pentru ca municipiul Vulcan să devină stațiune, împreună cu Pasul Vâlcan”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu.
Investiții majore începând din acest an
„Avem un telescaun de două locuri pe care ne dorim să îl montăm în acest an. Dar și o instalație de producere a zăpezii artificiale. Pentru aceasta este nevoie să amenajăm un lac din care să extragem apa necesară pentru tunurile de zăpadă. Este o investiție mare și greoaie, iar în anii care vin ne dorim să legăm această zonă de Straja. Este un plan ambițios și așa cum am reușit să transformăm Straja, la fel sper să reușim și cu Pasul Vâlcan”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Părău, unul dintre principalii investitori din Valea Jiului.
Planuri mari pentru turismul de vară și cel istoric
Și în ce privește dezvoltarea turismului pe timpul verii și, totodată cel istoric, planuri există. Multă vreme trecătoarea a reprezentat o importantă cale de acces a spațiului transilvănean spre nordul Olteniei. În anul 1600, pe aici a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge la Viena, în încercarea de a-i cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. În locul numit Poiana lui Mihai, conform unei legende, voievodului i-ar fi murit calul din cauza efortului, ceea ce a determinat parcurgerea ulterioară a Pasului Vâlcan pe jos. Tot prin această trecătoare, au intrat în Depresiunea Petroșani armatele Imperiului Otoman, cu toată opoziția armatei habsburgice conduse de generalul Laudon.
Drumuri istorice trec prin Pasul Vâlcan
Prin pas trec și două drumuri istorice. Drumul lui Traian, construit de armatele romane și, care unea în urmă cu două milenii Drobeta cu Ulpia Traiana.
Dar și Drumul Neamțului, numit astfel deoarece se află în apropierea locului pe unde în Primul Război Mondial, în urma declarației de război a României împotriva Austro-Ungariei, Armata Română a trecut granița. Tranșeele rămase din timpul marii conflagrații sunt vizibile și astăzi.
„Avem și un plan pentru turismul de vară. Astfel că, aici ne dorim să facem și un turism istoric. Dat fiind faptul că acesta este unul dintre cele mai vechi drumuri din țară, cunoscut ca drum al poștalioanelor, al lui Mihai Viteazul ori al romanilor. Sper ca și autoritățile din Gorj să înțeleagă importanța turismului în această zonă și să amenajeze acest drum pe sectorul care le aparține. Scopul nostru este să reușim să facem turism, dacă nu tot anul, măcar șase luni din 12”, a mai menționat Emil Părău.
Aici, în minunatul Ținut al Momârlanilor, și pe timpul verii este o reală plăcere să cutreieri cărările, la pas ori pe bicicletă. Peisajele care ți se dezvăluie au un farmec aparte, care în mod cert te vor determina să te întorci, indiferent de anotimp.
Citește și:
https://www.gohunedoara.com/list/viziteaza-in-hunedoara/locuri-frumoase/straja/statiunea-straja/
https://www.gohunedoara.com/list/viziteaza-in-hunedoara/locuri-frumoase/parang/statiunea-parang/
https://www.gohunedoara.com/list/viziteaza-in-hunedoara/locuri-frumoase/hateg/statiunea-rausor/