Dacă ți-ai propus să pornești pe cărări de munte, hai-hui prin Retezat, și te întrebi unde oare te poți adăposti, avem o listă cu locurile numai bune pentru un popas. Pe timpul verii este minunat să te odihnești în cort. Sunt câteva locuri frumoase de campare în munte. Însă, cum iarna începe deja să-și intre în drepturi, un loc cald este mai potrivit pentru odihnă.
Campare
În Parcul Național Retezat camparea este permisă în zona Râușor, Pietrele, Stâna de Râu, Buta, Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, Drăgșanu, Stănuleți.
„În această perioadă, vremea este destul de rece în munte, cu averse de ploaie, lapoviță și ninsoare, așa că vă recomandăm să vă echipați corespunzător dacă doriți să înnoptați la cort. Recomandăm turiștilor care decid să viziteze parcul în această perioadă pentru mai multe zile, să se cazeze la cabanele sau pensiunile din și din proximitatea Parcului Național Retezat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, reprezentantul Administrației Parcului Național Retezat, Lucia Ursu.
Cabane
Dacă doriți să vă cazați la cabanele sau pensiunile de pe teritoriul Parcului Național Retezat în această perioadă aveți la îndemână câteva variante:
- Cabana Buta, situată la 1.580 de metri altitudine, în partea de sud-est a munților Retezat, fiind localizată în bazinul hidrografic al Jiului de Vest pe râul Buta, în apropierea traseului de creastă și a Tăului Buta.
- Cabana Gențiana este situată la 1.670 de metri altitudine, în Valea Pietrele, la 2,5-3 ore de mers din Cârnic.
- Cabanele/pensiunile din Complexul Turistic Râușor (1.400 m) – la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul spre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg – Caransebeş, prin comuna Râu de Mori.
„Administrația Parcului Național Retezat nu deține cabane pe teritoriul parcului și nu face rezervări la cabanele existente în parc. Vă recomandăm să contactați direct administratorii acestora”, a mai menționat Lucia Ursu.
Refugii
De asemenea turiștii pot utiliza gratuit rețeaua de refugii montane de pe teritoriul Parcului Național Retezat. Aceasta este formată din:
- Refugiul Salvamont Poiana Pelegii (1.633 m) – localizat în Poiana Pelegii;
- Refugiul Salvamont Bucura (2.041 m) – localizat pe malul lacului Bucura;
- Refugiul APNR Zănoaga (1.997 m) – localizat pe malul lacului Zănoaga;
- Refugiul Condor (1.780 m) – localizat pe traseul dintre Complexul Turistic Râușor și Lacul Ștevia, în valea Ștevia;
- Refugiul APNR Stănuleți (1.100 m) – localizat pe valea Lăpușnicului Mare;
- Refugiul Salvamont Stâna de Râu (1.563 m) – localizat în zona Poiana Stâna de Râu;
- Refugiul Salvamont Buta (1.580 m) – localizat pe partea sudică a Retezatului.
Înainte de a pleca în drumeție, informați-vă de starea traseelor, nivelul de dificultate. Alegeți trasee scurte, ținând cont că ziua este mai scurtă, și anunțați ora aproximativă de întoarcere. Adaptați-vă echipamentul condițiilor meteo, hidratați-vă și să mâncați pe traseu. Nu vă aventurați singuri și de preferat să aveți în grup cel puțin o persoană experimentată.