Dacă ajungi în județul Hunedoara nu prea ai timp să te plictisești, doar dacă-ți propui asta. O multitudine de locuri te îmbie cu oferta lor, care mai de care mai atrăgătoare.
În cazul în care vrei să practici vreun sport de iarnă ești poftit să alegi între: stațiunea montană Straja, Parâng, Pasul Vâlcan sau Râușor.
Dacă ți-e dor de vară și vrei să înoți, Aqualand Deva și Bazinul de Înot din Hunedoara au porțile deschise și îți pot oferi o porție zdravănă de relaxare.
Sau, poate ești dornic să afli câte ceva despre trecutul acestor locuri. În acest caz, sunt o sumedenie de muzee care te vor surprinde cu exponatele lor și poveștile incredibile pe care le poartă peste veacuri.
Așadar, hai în Hunedoara și bucură-te de câteva zile de relaxare și distracție!
GO Hunedoara vă prezintă câteva din obiectivele turistice, din județ, pe care le puteți vizita la final de săptămână.
Condiții propice pentru practicarea sporturilor de iarnă în Hunedoara
Dacă albul pur al zăpezii „vă trage cu ochiul” și vă îndeamnă să plecați înspre munte, porniți numaidecât. În stațiunea montană Straja se poate schia, actualmente, pe tot muntele. Aici, a fost implementat de curând skipass-ul unic, pentru toate instalațiile de transport pe cablu.
„Sunt deschise toate pârtiile, chiar și cele de legătură. Practic, se poate schia pe tot muntele. Inclusiv pârtia pentru sanie este funcțională de la un capăt la celălalt. Vremea este propice pentru practicarea sporturilor de iarnă, iar stratul de zăpadă este perfect”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Părău, principalul investitor din Straja.
Și în Pasul Vâlcan oferta este demnă de luat în seamă. Aici sunt două pârtii de schi. În plus, cei care doresc să se dea cu sania au la dispoziție aproximativ 5 kilometri de pârtie. Este de fapt drumul de acces, ce a fost închis circulației și transformat în pârtie.
Și Parângul vine cu o ofertă bună pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În acest weekend se poate schia pe pârtiile A, B, Telescaun și banda pentru începători. Și musai un popas la Coconea Snow Bar.
La Râușor, pârtia este pregătită să primească oaspeți, iar prețurile la nocturnă au înghețat. Copiii sub șase ani au gratuitate la acest serviciu.
Bălăceală și relaxare ca-ntro adevărată zi de vară
Dacă oferta de iarnă, munte, sanie și schi nu îți trage cu ochiul, atunci poate te numeri printre nostalgicii zilelor toride de vară. În acest sens, recomandarea noastră este Aqualand Deva sau Bazinul de Înot din Hunedoara. Aici este permanent vară, iar relaxarea e garantată.
La pas, prin muzeele din județ
Istoria acestui județ este una fascinantă, iar poveștile și obiectele păstrate de veacuri sigur vă vor face mai bogați… evident, în ce privește cunoștințele acumulate. Așadar, dacă tot am vorbit de bogății, una din recomandările noastre ar fi Muzeul Aurului din Brad. Tot aici este și Expoziția de Istorie Locală și Etnografie, unde există o serie de exponate de o valoare inestimabilă.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva vă așteaptă și el cu o serie de artefacte și colecții care vă vor călăuzi pașii prin vremuri demult apuse. Însuși Palatul Magna Curia are o poveste ce nu poate fi trecută cu vederea. Complexul Memorial Aurel Vlaicu, Muzeul Muntelui, al Mineritului și al Momârlanului, din Petroșani, Muzeul Mamei, din Petrila, toate merită vizitate. Poveștile din spatele obiectelor sunt povești de viață, cea a străbunilor noștri.
În cazul în care, măcar pentru o clipă, doriți să redeveniți copii, faceți popas la Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu” din Hunedoara. Este un loc fascinant, al miniaturilor, unde exponatele sunt în așa fel create încât te aștepți parcă să-ți vorbească.
Pentru a întregi tabloul muzeelor vă lăsăm o listă a lor aici.
„Perlele coroanei” : Castelul Corvinilor și Cetatea Deva
Odată ajunși în județ, chiar dacă drumul v-a mai purtat pe la cele două obiective turistice, emblematice pentru Hunedoara, nu ratați totuși încă o vizită pe la Castelul Corvinilor și prin Cetatea Deva.
Castelul Corvinilor vă va surprinde încă o dată cu frumusețea sa, dar și misterul care-l învăluie. Este unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.
Dacă urcați în Cetatea Deva, unde puteți ajunge pe la Poarta 1, panorama ce vi se va dezvălui este răsplata pentru efortul depus. Orașul e parcă pictat, iar Valea Mureșului se dezvăluie în toată splendoarea.