Muzeul Aurului din Brad însumează o colecție impresionantă de exponate din aur, unice pe mapamond. Cele mai speciale, însă, sunt două șopârle de aur și dodecaedri pentagonali sau balerina. Atunci când vine vorba de valoarea lor, lucrurile sunt cât se poate de clare, iar răspunsul vine firesc: sunt inestimabile. Practic valoarea acestor piese nu este dată de cantitatea aurului, ci de forma în care ele au fost găsite în subteranul minelor din zona Brad.
Una din șopârle, prezentată la Paris, în 1937. Asigurată cu 2 milioane de lire sterline
Reprezentative pentru muzeul din Brad sunt două șopârle de aur. Fiecare cântărește aproximativ 4 grame, iar prima dintre ele ar fi fost descoperită în anul 1935.
Ulterior, prin 1937, această piesă ar fi reprezentat România la Expoziția Universală de la Paris, unde ar fi fost asigurată cu suma de două milioane de lire sterline.
Însă, acestă sumă nu reprezintă valoarea sa, ci despăgubirea pe care ar fi primit-o muzeul în cazul în care piesa ar fi fost furată. Cealaltă șopârlă ar fi fost descoperită în anii ´80.
„Despre aceste exponate se poate spune că au fost descoperite, alături de multe alte piese unicat din muzeu, în minele de aur de la Musariu și Ruda, din apropiere de municipiul Brad.
Sunt unice în lume, prin formă. Și, deși în colecție sunt două exponate, ele nu sunt identice. Acestea sunt formate, prin procese naturale, din mini-lamele dendritice din aur ce au aspecte zoomorfe”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cosmina Moldovan, ghid al Muzeului Aurului Brad.
Balerina – un cristal de aur cu 12 fețe
Balerina sau dodecaedri pentagonali este un alt exponat fermecător, extrem de valoros și unic în lume prin forma pe care o are. Se spune că, de fapt, acest exponat ar fi cel mai valoros.
„Niciunde în lume nu s-a mai găsit un cristal din aur cu 12 fețe”, a menționat Cosmina Moldovan.
Feriga, simbol pe stema municipiului Brad
O altă piesă deosebită din colecția muzeului este Feriga, forma acesteia regăsindu-se chiar pe stema municipiului Brad, ca simbol al mineritului. O serie de alte piese, și ele unicat, așteaptă să fie admirate în cele șase vitrine ale muzeului din Brad, în care sunt prezentate.
„Sunt piese care s-au format prin procese naturale, fiind asociate cu diverse forme plante, obiecte, animale, în funcție de imaginația minerilor ori a geologilor care s-au ocupat de organizarea acestui muzeu.
Astfel, au primit diverse denumiri, precum Harta țării – România (aur microgranular în cuarț), Tunul lui Avram Iancu, Pana lui Eminescu, cățelușul, rățușca, mireasa, crustaceul, ursul, ghepardul, salamandra, rinocerul, bărcuța, vulturul, cobra, semnul victoriei, mireasa, cloșca, diadema, coiful cu pană.
În plus, vizitatorii trebuie doar să-și folosească imaginația și pot ei înșiși să atribuie o formă acestor piese”, a mai menționat ghidul muzeului brădean.
Ultimele exponate care s-au adus la colecția de aur sunt câteva lamele de la Mina Ruda – Brad, în martie 2005, cărora minerii le-au dat denumirea de mărțișoare.
Muzeul Aurului Brad deține în colecția sa peste 1.300 de exponate cu aur.
Muzeul Aurului Brad – un loc de neratat, într-o călătorie prin Hunedoara
Când aveți drum prin zona Bradului, vizitați Muzeul Aurului! Veți fi surprinși de frumusețea acestor comori inestimabile, aduse la lumină de mineri, din adâncurile pământului.
Pășind printre vitrine, veți putea înțelege istoria mineritului aurifer, pentru că aici sunt expuse unelte folosite atât la extragere, cât și la prelucrare, vechi de sute de ani. Veți avea ocazia să vedeți unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul și să admirați impresionanta colecție de minerale, pietre prețioase și semiprețioase.