„Omagiu lui Crișan” este un eveniment de suflet, menit să readucă în atenţie personalitatea istorică şi jertfa acestui erou zărăndean, pe numele său real Marcu Giurgiu.
An de an, Crișan, care alături de Horea și Cloșca, a condus Răscoala de la 1784, a țăranilor din Transilvania, este comemorat, după mijlocul lunii octombrie, în curtea casei memoriale din localitatea ce-i poartă numele.
Așadar, dacă pașii vă poartă duminică, 22 octombrie, prin fermecătoarea Țară a Zarandului, poposiți la Crișan. Puteți vizita casa memorială, unde vor avea loc o serie de evenimente, ce se vor încheia cu un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”. Totodată, o serie de interpreți de folclor vor aduce cântecul autentic în fața publicului prezent.
Un eveniment de suflet
Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, împreună cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și Primăria Ribița, va începe de la ora 13:00, cu depuneri de coroane la Monumentul lui Crișan, din curtea casei memoriale. Mai apoi, va fi oficiată slujba religioasă de pomenire și va fi evocată personalitatea acestei figuri marcante din istoria neamului.
„Este un eveniment de suflet, prin care ne dorim să păstrăm vie amintirea acestui erou zărăndean, figură marcantă în istoria neamului, alături de Horea și Cloșca. Nu avem voie să uităm că aici, pe aceste meleaguri, s-a scris, cu mult sânge, o parte a existenței noastre ca neam. Acestor oameni dârji le datorăm imensul patrimoniu cultural pe care ni l-au lăsat drept moștenire”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Spectacol folcloric
Evenimentul va continua, de la ora 14:00, la Căminul Cultural din comuna Ribița, cu un program artistic susținut de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean”. Pe scenă vor urca îndrăgiții interpreți de folclor, între care se numără Adina Roșca și Cătălin Doinaș, Cristian Fodor, Elena Evsei, Bogdan Toma, Nelu Ban Fântână, Mihai Petreuș, Vlad Lință și Marinela Stroia.
Închis în Alba Iulia, Crișan și-a pus capăt zilelor
Crișan, alături de Horea și Cloșca, a luptat împotriva trupelor austriece, însă a fost prins în 30 ianuarie 1785, închis la Alba Iulia, judecat și condamnat la moarte. S-a sinucis în celula sa în 13 februarie 1785, sugrumându-se cu curelele de la opinci.
Casa memorială Crișan a fost reconstruită în anul 1979, după o fotografie publicată de către istoricul Ioan Lupaș în anul 1934. Clădirea are aspectul unei case țărănești din secolul al XVIII-lea.