Câteva zeci de copii din municipiul Hunedoara reușesc să facă, împreună cu o mână de voluntari ai Asociației Zuzunia, lucruri minunate. Învață să meșterească fel de fel de obiecte care, mai apoi, sunt achiziționate, de membrii comunității, contra unor sume de bani.
Tot ce strâng din munca lor oferă mai departe celor cu care soarta a fost mai aspră. Prin acțiunile caritabile pe care le întreprind, învață să adopte valori civice importante, să aibă inițiativă și descoperă cât de importantă este munca în echipă, în special atunci când toți membrii acesteia luptă pentru aceeași cauză.
Învață, se distrează și-și sprijină semenii
Asociația pentru învățarea și exersarea virtuților Zuzunia a apărut în urmă cu numai câțiva ani, în municipiul Hunedoara, chiar în perioada pandemiei de Coronavirus. Aici, copiii și tinerii învață să prețuiască mai mult oamenii din viața lor, să sprijine comunitatea din care fac parte și să dezvolte abilități esențiale pentru viață. Și mai mult, aici se relaxează, creează și se distrează.
„Copiii care participă la proiectul nostru învață să facă voluntariat, să se implice în societate și să ajute pe cei care au nevoie de sprijin. Toate acestea prin manufactură. Totul a pornit în pandemie, din dorința de a reda acestor copii libertatea de exprimare de care au nevoie și, totodată, relaxarea. Pentru că aceste ateliere sunt adevărate clipe de relaxare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anastasia Moraru, reprezentanta Asociației Zuzunia.
Se strâng laolaltă și muncesc ore în șir pentru a crea diverse obiecte
Cu sprijinul Primăriei Hunedoara, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă, Zuzunia a reușit să înființeze o serie de ateliere, „Fii creArtive!”, „Design textil cu Cleo”, „Emoție și mișcare”. Scopul acestora este de a aduce în prim plan crearea de arta împreună cu colegii, prietenii, părinții, profesorii, ca alternativă benefică la petrecerea timpului liber.
„În cadrul atelierului Fii creArtiv, voluntarii asociației îi învață pe tinerii participanți la proiect să creeze și să recreeze, prin reciclare, mici obiecte de decor, prin decupaje, pirogravură, modelaj.
În cadrul altui atelier, cel de Design textil, Cleo îi învață arta cusutului, a tricotajului, a croitoriei, precum și cum să recicleze materiale, transformându-le din obiecte inutile într-unele cu o nouă utilitate.
Atelierul Emoție și mișcare aduce baletul în prim plan. Alături de o balerină, tinerii pășesc, cu grație, prin lumea fascinantă a dansului și muzicii. De asemenea, în cadrul aceluiași atelier, copii cu dizabilități, fac terapie prin teatru, sub îndrumarea unui psiholog”, a mai menționat Anastasia Moraru.
Totul se desfășoară într-o sală de clasă a unei școli din Hunedoara, unde atmosfera este una fantastică. Veselie, îmbinată cu muncă, creativitate și relaxare. Așa reușesc acești copii, împreună cu voluntarii de la Zuzunia, să facă lucruri cu adevărat încântătoare.
Munca, îmbinată cu relaxarea, succes garantat
Prin munca lor, acești tineri au reușit să achiziționeze, în perioada pandemiei, o serie de laptopuri pentru copii ai căror părinți nu aveau posibilități financiare, să cumpere un kilometru de drum pe Via Transilvanica, unde au acum propria lor bornă, și să facă o multitudine de alte fapte bune. Acum, strâng bani pentru proiectul „Magic Home”, destinat familiilor ai căror copii sunt diagnosticați cu cancer.
Așadar, dacă ai vârsta cuprinsă între 12 și 20 de ani și dorești să faci parte din această frumoasă echipă, te poți înscrie prin e-mail la adresa zunzula.ro@gmail.com sau trimițând un mesaj pe pagina de facebook: Asociația Zuzunia.