De peste o jumătate de veac, an de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, cete de călușeri din satele și comunele din zona Munților Orpștiei își dau întâlnire în centrul orașului Paliei pentru a se întrece în joc.
Și în acest an, își vor lega la picioare ciucurii cu zdrăngane (zurgălăi) și vor porni, duminică, 10 decembrie, de la ora 11:45, pe străzile din Orăștie, în cadrul celui mai longeviv festival din județul Hunedoara, „Călușerul Transilvănean”.
Acest joc, specific bărbătesc, unul dintre cele mai vechi și mai spectaculoase dansuri tradiționale, se joacă numai în preajma sărbătorilor de iarnă, în satele din zona Munților Orăștiei.
Fiecare ceată are un element special în jocul său
Acest joc este o tradiţie din străbuni, pe care feciorii din zona Orăștiei o păstrează şi astăzi cu sfinţenie. An de an, se strâng laolaltă, în preajma Crăciunului, pentru a oferi un spectacol unic. Fiecare ceată de călușeri, fiecare vătaf (conducătorul cetei de călușeri – n.r.) are ceva special în modul de interpretare, dar și în ce privește costumele și accesoriile pe care le poartă. Acum, membrii formațiilor vor observa care ceată a avut cel mai complex joc sau care călușer a bătut mai bine cu piciorul.
„Este un eveniment de tradiție, un spectacol ce aduce în prim-plan bogăția culturală din zona noastră. Participă de la copii de clase primare până la adulți. În zona aceasta nu există sat sau comună care să nu aibă ceată de călușeri. Ne dorim să păstrăm și să transmitem generațiilor tinere acest obicei, adevărat tezaur moștenit din străbuni”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăștie.
Parada portului popular și joc
Formațiile de călușeri pornesc din fața Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu”, într-o paradă a portului popular. Vor trece puntea Canalului Morii, ajung în fața Liceului „Nicolaus Olahus”, de unde intră pe strada Nicolae Bălcescu și pătrund pe zona pietonală până fața Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În fața lăcașului de cult, călușerii se vor opri și vor juca în fața spectatorilor prezenți.
Vor participa formații de călușeri din Almașu Mare, Beriu, Boșorod, Grid, Bretea Română, Geoagiu, Orăștie, Orăștioara de Sus, Cugir (Alba), Mărtinești, Romos.
Istoricii spun că jocul călușerilor e un obicei precreştin, un fost ritual solar din antichitate. Dansul căluşerilor face parte din patrimoniul mondial UNESCO, devenind astfel un tezaur viu al omenirii.
Organizatorii festivalului sunt Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local Orăștie.