Minunată este întreaga zonă a Văii Jiului, cu o mulțime de obiective turistice, natura sălbatică, munți falnici și o istorie a locului extrem de bogată. Ținutul Momârlanilor, așa cum este numit acest tărâm fermecat, are o sumedenie de obiective turistice demne de vizitat, atât în Petroșani, cât și în împrejurimi.
Indiferent de anotimp, aici nu aveți timp să vă plictisiți. Munții vă așteaptă să-i cutreierați, iar poveștile locului sunt bine păstrate în muzee, unele dintre acestea unicat.
Stațiunea Parâng
V-ați gândit, vreodată, că Parângul ar fi fost, cândva, dacă e să dăm crezare legendelor, gazdă pentru zeii Olimpului grecesc? Pe de altă parte, Masivul Parâng este cel mai înalt munte al județului Hunedoara care se înalță, prin vârful Parângul Mare la o altitudine de 2.519 metri.
Asemenea Retezatului, și Munții Parâng sunt gazdă pentru câteva zeci de lacuri glaciare, 22 la număr. Cele mai mari și mai cunoscute sunt: lacul Gâlcescu, lacul Roșiile, Mija și lacul Verde.
Stațiunea vă așteaptă, desigur, pentru sporturile de iarnă, dar asta nu înseamnă că nu puteți urca în Parâng vara, pentru a admira piscurile de o rară frumusețe! Schi, sanie, snowboard, dar și plimbări cu ATV-ul sau snowmobilul, toate fac parte din gama de distracții pentru iarnă, dar locul este cunoscut și unul perfect pentru a-ți lua zborul, la propriu. Aici există un grup de împătimiți ai parapantei, între care și Toma Coconea, dar și o școală pentru pasionații dozelor de adrenalină aeriană.
Stațiunea Straja
În partea nordică a munților Vâlcan, la 1445 de metri altitudine și 8 kilometri distanță de Lupeni și 12 de Petroșani se află Stațiunea montană Straja.
12 pârtii de schi de dificultăți diferite, de la pârtii pentru începători, la pârtii de dificultate medie sau mare vă așteaptă, iar fiecare dintre acestea are instalație de teleschi, în timp ce cinci dintre pârtii au și instalație de nocturnă.Turiștii care aleg să meargă la stațiunea turistica Straja pot urca atât cu telescaunul, cât și cu telegondola. Cea mai lungă pârtie de aici are mai bine de 8 kilometri.
Părinții interesați să le ofere copiilor o vacanță la munte trebuie să știe că au la dispoziție variante de tabere cu pensiune completă, ghid turistic și animatori, drumeții, activități de descoperire a naturii, speologie, cățărare, cascadă, tiroliană, drumeții, orientare cu busola, echitație, activități sportive, jocuri, dar și animație.
Și adulții care vin în Stațiunea turistica Straja vara se pot bucura de o mulțime de activități de vacanță inedite: rafting pe Jiu, paint-ball, excursii off-road, vizitări de peșteri, drumeții în Retezatul Mic, dar și excursii.
Peștera Bolii, alături de alte obiective turistice spectaculoase de lângă Petroșani
Peștera Bolii este un unicat alături de alte obiective turistice spectaculose din Valea Jiului. Aceasta este situată la aproximativ 1 kilometru de şosea şi, din fericire, a fost amenajată, așa că poate fi străbătută fără să fie necesar echipament special pentru coborârea în subteran. Drumul coboară dinspre Haţeg spre Petroşani, trece pe lângă dealul care poartă în spinare ruinele cetăţii dacice de la Băniţa, ca să ajungă în zona Pârâului Jupânesei.
Peștera Bolii este printre puţinele din ţară care poate fi parcursă, și datorită pârâului care o străbate, de la un capăt la altul. Mai mult, să nu fiți surprinși de scena pe care o veți găsi înăuntru: deși e străbătură de Pârâul Jupâneasa, peștera are o acustică extraordinară, așa că aici pot fi susținute concerte: de la corale, până la concerte rock!
Numele peşterii provine de la Familia Bolia, care este menţionată pentru prima oară în anul 1.404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund. Prin acesta, voievodul Bolia, din Țara Zarandului, primea proprietăţi de pământ şi păduri în zonă.
Potrivit cercetătorilor, Peştera Bolii a oferit adăpost inclusiv pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi la Appullum şi Potaissa, unde erau cantonate legiunile a XIII-a Gemina şi legiunea a V-a Macedonica.
Cheile Băniței
Cheile Băniței (rezervație naturală) se află în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropiere de Peștera Bolii, fiind săpate de râul Bănița în același masiv calcaros. Cheile sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit.
Stâncile sculptate de apă încântă privirea, la fel și coloritul acestora care este unul spectaculos, întrucât există zone în care stâncile acoperă parțial cheile, precum o umbrelă.
Cheile Băniței reprezintă o sculptură naturală, de o frumusețe rar întâlnită prin zonă. Turiștilor, care ajung în aceste chei, le este recomandat un echipament adecvat, chiar dacă traseul este unul de dificultate scăzută.
Cetatea Bănița
Pe dealul care se înalță deasupra și lângă Cheile Băniței se află o cetate dacică, Cetatea Băniței, care făcea parte din sistemul de apărare dacic din Munții Șureanu, ce deservea Sarmizegetuza Regia.
Cetatea dacică de la Bănița este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO din România și datează din timpul lui Burebista. A fost refăcuta sub regele Decebal și distrusă în 106, în timpul războaielor daco-romane.
Drumul cel mai scurt spre cetate este prin spatele cabanei Peștera Bolii.
Muzeul Mineritului din Petroșani
Muzeul Mineritului se află în municipiul Petroșani, într-o clădire construită în 1920, care este declarată monument istoric. Muzeul deține câteva mii de piese care atestă istoria mineritului din Valea Jiului. Sunt documente originale, fotocopii, schițe, utilaje miniere, salopete ale minerilor și multe alte obiecte ce conturează foarte bine munca acestor oameni, în măruntaiele pământului. Acestea sunt amplasate atât în incinta clădirii, cât și în curtea imobilului.
Continuăm cu detalii suplimentare despre obiective turistice din Petroșani și din Valea Jiului
Muzeul Mamei din Petrila
Muzeul Mamei din Petrila este unic în România, dar și din Europa. S-a deschis în anul 2012 și merită promovat și vizitat. An de an, aici ajung și vizitatori din toate colțurile luminii, chiar și din Australia.
Muzeul Mamei a fost înființat de artistul petrilean Ion Barbu, în memoria mamei sale, fiind amenajat chiar în casa în care a copilărit.
Imediat după moartea mamei sale, Ion Barbu, împreună cu cei frații săi, a decis să transforme locuința într-un muzeu de dedicat celei mai iubite ființe de pe pământ, mama. Colecția cuprinde, în mare parte, obiecte din familie, dar a fost îmbunătățit și cu diferite donații din partea unor oameni de cultură, poeți, scriitori și artiști. Exponatele donate, fac, de asemenea, referire la mamele lor.
Având în vedere că muzeul este unul privat, acesta poate fi vizitat doar la cerere. Mai exact, cei care doresc să viziteze acest muzeu trebuie să lase un mesaj pe pagina de Facebook Mother’s Museum, prin care să își anunțe intenția de a-l vizita, iar gazdele le vor răspunde.
Muzeul Momârlanului, o atracție alături de alte obiective turistice din Petroșani
Muzeul Momârlanului, din Petroșani, a prins viață în incinta a două clădiri vechi de peste 200 de ani, dar și într-o curte destul de generoasă.
Aici pot fi admirate sute de obiecte specifice zonei, de la îmbrăcăminte veche de zeci de ani, până la unelte tradiționale, unele rudimentare, folosite în ogrăzile familiilor de momârlani. Toate aceste obiecte au fost donate de-a lungul timpului de mai mulți momârlani din Slătinioara, Sălătruc, Dâlja Mare. Gazda muzeului are în jur de 100 de costume, toate strânse de-a lungul anilor, însă, din lipsă de spațiu nu sunt toate expuse aici.
Schitul Straja, un lăcaş de cult situat chiar în munte, cu o frumuseţe şi o istorie aparte.
Unul dintre obiectivele din Valea Jiului care atrage turiștii ca un magnet este Schitul din Straja, un lăcaş de cult situat chiar în munte, cu o frumuseţe şi o istorie aparte.
Schitul poartă Hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament.
Micuțul lăcaș de cult, unde an de an se oficiază o impresionantă slujbă de Bobotează cu apă adusă din creierii munților, a fost construit în 1999 în 3 luni, 3 săptămâni și 3 zile. Tot aici ajunge și o impresionantă procesiune religioasă ce pleacă din centrul municipiului Lupeni, denumită sugestiv „Drumul Crucii” și care adună mii de credincioși din întreaga țară în Vinerea Mare.
Detalii suplimentare despre obiective turistice din Petroșani găsiți și pe https://cniptpetrosani.ro/