Este plin sezon estival, iar muntele-și așteaptă drumeții cu răcoarea sa și cu peisaje de basm. Turiștii care aleg să ia la pas cărările din Masivul Retezat și să se adăpostească peste noapte în refugiile Buta, Poiana Pelegii și Bucura, trebuie să știe că, vara, acestea sunt accesibile doar în condiții excepționale, respectiv furtuni ori incidente neprevăzute. Aceasta, pentru că echipele salvamont desfășoară în aceste locuri serviciul de permanență.
Dacă doriți să înnoptați în aceste zone, este necesar să mergeți pregătiți cu cortul.
Care sunt locurile de campare și ce reguli trebuie respectate?
Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă sunt: Râușor, Pietrele, Stâna de Râu, Stănuleți, Dracșanu, Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, Buta.
„Campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele, jnepeni, muşchi etc., pentru a vă aranja bivuacul. Locurile de campare sunt pentru odihnă. Respectați intimitatea celorlalți! Pe munte oamenii sunt egali.
Vă reamintim că focul deschis este interzis pe teritoriul parcului. Recomandăm turiștilor să folosească un primus pentru prepararea hranei”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Lucia Ursu, reprezentant al Administrației Parcului Național Retezat.
Cabane ce vă pot oferii adăpost
Dacă doriți să vă cazați la cabanele sau pensiunile de pe teritoriul Parcului Național Retezat în această perioadă aveți la îndemână câteva variante:
- Cabana Buta, situată la 1.580 de metri altitudine, în partea de sud-est a munților Retezat, fiind localizată în bazinul hidrografic al Jiului de Vest pe râul Buta, în apropierea traseului de creastă și a Tăului Buta.
- Cabana Gențiana este situată la 1.670 de metri altitudine, în Valea Pietrele, la 2,5-3 ore de mers din Cârnic.
- Cabanele/pensiunile din Complexul Turistic Râușor (1.400 m) – la circa 30 de kilometri de oraşul Haţeg, iar accesul înspre staţiune este posibil de pe Drumul Naţional 68 Haţeg – Caransebeş, prin comuna Râu de Mori.
„Administrația Parcului Național Retezat nu deține cabane pe teritoriul parcului și nu face rezervări la cabanele existente în parc. Vă recomandăm să contactați direct administratorii acestora”, a mai menționat Lucia Ursu.
Refugii accesibile și în sezonul estival
De asemenea turiștii pot utiliza, gratuit, rețeaua de refugii montane de pe teritoriul Parcului Național Retezat. Aceasta este formată din:
- Refugiul APNR Zănoaga (1.997 m) – localizat pe malul lacului Zănoaga;
- Refugiul Condor (1.780 m) – localizat pe traseul dintre Complexul Turistic Râușor și Lacul Ștevia, în valea Ștevia;
- Refugiul APNR Stănuleți (1.100 m) – localizat pe valea Lăpușnicului Mare;
- Refugiul Salvamont Stâna de Râu (1.563 m) – localizat în zona Poiana Stâna de Râu.
Înainte de a pleca în drumeție, informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, precum și despre starea vremii. Adaptați-vă echipamentul condițiilor meteo, hidratați-vă și să mâncați pe traseu. Este de preferat să nu vă aventurați singuri pe munte, ci alături de un grup în care să de afle cel puțin o persoană cu experiență în drumeții montane.