Au fost două zile fermecătoare la Castelul Corvinilor din Hunedoara, unde cavaleri și domnițe, trubaduri și zâne, și-au dat întâlnire. Sutele de spectatori au avut ocazia să descopere cultura medievală, meșteșuguri uitate, dansuri, cântece medievale, dar și armurile grele folosite de cavaleri în luptele de odinioară. A fost o călătorie fermecătoare în timp, la care vizitatorii au fost părtași.
Evenimentul a fost pregătit până în cel mai mic detaliu de către organizatori, iar punctele principale de atracție au fost paradele medievale, concertele de muzică veche și spectacolul cu foc.
„Cea de-a patra ediție a festivalului medieval «Ioan de Hunedoara» a readus domnițele și cavalerii, scutierii și zânele în Castelul Corvinilor, spre bucuria și deliciul vizitatorilor, dar și a locuitorilor Hunedoarei.
Ne dorim ca în viitor acest eveniment să ia amploare, astfel încât să devină comparabil cu manifestările organizate cu ocazia Nopții Muzeelor”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Prima zi a festivalului a debutat cu ateliere interactive, în cadrul cărora domnițele și cavalerii au adus în atenția publicului dansuri medievale, dar și tehnicile de luptă. Nu au lipsit nici toboșarii și jonglerii, iar dansurile zânelor i-au fermecat pe spectatori.
Spre după-masă, salve de tun au răsunat, la castel, în memoria strămoșilor, iar mai apoi a avut loc un recital de muzică veche, în curtea interioară a monumentului istoric. Seara, acțiunea s-a mutat în oraș, pe traseul Bulevardul Dacia – Castelul Corvinilor, unde s-a desfășurat o impresionantă parada medievală.
La finalul zilei, un impresionant foc de artificii a luminat cerul de deasupra castelului, iar cavalerii s-au retras spre cazarmă cu torțele aprinse.
Duminică, festivalul a continuat, în aceeași notă, pe tot parcursul zilei. Unul dintre cele mai așteptate momente a fost concertul trupei „Proconsul”, la finalul căruia cavalerii au închis ediția din acest an a evenimentul cu o retragere cu torțe.