Râsul, supranumit „Fantoma pădurilor” datorită naturii sale discrete și comportamentului nocturn, a fost recent surprins de camerele de monitorizare din Parcul Național Retezat. Aceste apariții sunt extrem de rare, ceea ce face fiecare întâlnire cu această specie să fie extrem de prețioasă.
Râsul (Lynx lynx), vânătorul iscusit nocturn, străbate suprafețe mari, în zone inaccesibile omului, pe care îl evită precaut.
„Monitorizarea cu ajutorul camerelor amplasate în teren, ne permite să studiem comportamentul acestor specii fără a le perturba activitățile zilnice. Fiecare imagine surprinsă ne confirmă starea bună de conservare a speciilor și habitatelor din Parcul Național Retezat și ne motivează să continuăm eforturile de conservare. Mulțumim totodată și vizitatorilor care respectă regulile parcului, contribuind astfel la conservarea speciilor și habitatelor din Parcul Național Retezat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Lucia Ursu, reprezentant al Parcului Național Retezat.
Parcul Național Retezat are peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei.
Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).
Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.