Cascada Clocota, din stațiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi, oferă vizitatorilor un real spectacol, în această perioadă. Temperaturile scăzute au format o sumedenie de țurțuri de gheață pe traseul căderii de apă, iar aburul ce o învăluie, provenit de la apele mezotermale, îi conferă o notă de mister. În ce privește aburul, ghidul stațiunii spune că este curat medicament, aerosoli benefici sistemului respirator. Aceștia, „acompaniați” de tonalitatea apei, oferă și o stare de relaxare și bună dispoziție.
Așadar, dacă ajungeți în această zonă, bucurați-vă ochii și sufletul cu aceste peisaje fermecătoare pe care natura le oferă gratuit.
Peisaj impresionant, beneficii pentru sănătate
Cascada Clocota se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi, din județul Hunedoara, și este una dintre cele mai frumoase din județ. Cascada se află la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva, fiind locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale. În perioada iernii, spectacolul pe care îl oferă natura, în aceste locuri, este impresionant. Țurțuri de gheață, peste care se preling apele calde ale pârâului Clocota, formând un abur dens care face ca locul să pară desprins dintr-o pictură celebră. Și, pe lângă frumusețea locului, se mai adaugă efectele terapeutice.
„Cascada are și un efect extraordinar pentru sănătate. Acest abur, aerosoli, care se formează în perioada rece, dar și vara, împreună cu tonalitatea apei, oferă o stare de relaxare și bună dispoziție. Mai mult, aerul este printre cele mai puternic ionizate negativ din țară, benefic la o serie de afecțiuni medicale, îndeosebi afecțiuni bronho-pulmonare.
Această cascadă este spectaculoasă pe tot parcursul anului, dar cel mai feeric arată la final de ianuarie, început de februarie, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Cea mai scăzută temperatură în zonă, de -33,8 grade Celsius, a fost înregistrată în 24 ianuarie 1963”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Claudiu Șimonați, consilier în turism la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Stațiunea Geoagiu Băi.
Apa nu a înghețat nici la -20 de grade
Potrivit aceleiași surse, apa cascadei nu a înghețat nici la – 20 de grade Celsius. Acesta povestește că, în urmă cu aproximativ opt ani, când au fost înregistrate astfel de temperaturi, cascada a fost în mare parte înghețată,însă nu în totalitate, datorită apei mezotermale.
„Apa pârâului Clocota, care izvorăște din zona de pădure a stațiunii Geoagiu Băi, traversează zona pădurii, a parcului din stațiune, de unde preia surplusul de apă de la forajele exploatate în stațiune, își continuă traseul prin subteran, captează și celelalte ape de suprafață din stațiune și, în final, formează acea spectaculoasă cascadă care are aproximativ 42 de metri înălțime și 22 de metri lățime.
Numele acesteia este dat de pârâul care o formează”, a mai menționat Claudiu Șimonați.
Doar două cascade cu ape mezotermale în țară
Este una dintre cele două cascade din țară cu apă mezotermală. Una asemănătoare se află la Toplița, în județul Harghita, dar de dimensiuni mai reduse. Apa Cascadei Clocota își continuă traseul în aval, formând alte mici cascade, iar drumul său continuă înspre Valea Geoagiului care, la rândul său, se varsă în Râul Mureș.
„Primăvara, devreme, în acest areal apar niște șopârle, din familia salamandrelor, verișori ai acestora, care poartă numele de tritoni. Atunci când ajung la maturitate, datorită formei pe care o au branhiile, se aseamănă cu un dragon. Partea dorsală este neagră, iar partea ventrală este portocalie. Nu sunt foarte ușor de observat, deoarece la cea mai mică mișcare pe care o simt, se ascund în vegetație”, a mai preciazat ghidul de turism.
Povestea fetei de morar și a iubirii sale neîmpărtășite
Pe cât de frumoasă și spectaculoasă este această cascadă, pe atât de dramatică este povestea care se leagă de ea. Se spune că, în timpul Imperiului Habsburgic, fata unuia dintre cei șapte morari care aveau mori de apă de pe Valea Clocotei până pe Valea Geoagiului, fusese promisă unui ofițer austriac, un om înstărit și influent. Tânăra, însă, iubea un băiat al locului, tânăr și frumos, cu care ar fi urmat să se căsătorească, dar tatăl fetei râvnea la un titlul și la bunăstarea pe care avea să i-o ofere ofițerul. Astfel, a obligat-o să se căsătorească cu acesta. Fata, pentru că nu a reușit cu niciun chip să-și înduplece părintele, a ales să își pună capăt zilelor și s-a aruncat în gol de pe cascadă.
„Ofițerul austriac, care ar fi iubit-o foarte tare pe fată, la aflarea tragicei vești, ar fi săpat cu mâinile în peretele cascadei o mică chilie. Acolo ar fi stat o vreme, așteptând ca fata să se mai întoarcă”, a conchis Claudiu Șimonați.
Foto: Claudiu Șimonați