Atestată documentar încă din 1331, localitatea Sântămăria – Orlea este situată pe drumul național ce leagă Petroșaniul de Hațeg și găzduiește unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice din județul Hunedoara.

Biserica de la Sântămăria – Orlea, este un lăcaș de cult ridicat pe un mic platou aflat la periferia satului, la mică distanță de vechiul castel al familiei nobiliare Kendeffy. Aceasta aparține acum cultului reformat, după ce odinioară a fost catolică.

biserica reformata de la santamaria orlea

Biserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea, se numără printre cele mai vechi biserici din România, fiind construită către sfârșitul secolului al XIII-lea. Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. In interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.

Biserica de la Sântămăria – Orlea, te atrage și prin frumusețea arhitecturii

Construită din piatră brută și piatră fățuită la muchii, biserica atrage atenția nu doar prin aspectul îngrijit al zidurilor sale înalte, cât mai ales prin frumusețea portalurilor și a ferestrelor, cu coloane și chenare atent executate.
Lăcașul de cult secular este luminat de ferestre înguste cu deschizături semicirculare, în timp ce nava dreptunghiulară este prevăzută, pe latura sudică, cu un portal romanic. Potrivit caracteristicilor tehnice, în partea ei apuseană se află o tribună, adosată după 1447, așezată pe stâlpi de zid octogonali și separată de corpul clopotniței.

Spre răsărit, compoziția arhitectonică a monumentului cuprinde și un altar rectangular (6,24 x 6,40 m), boltit în cruce pe ogive, cu nervuri masive care se reazemă pe console cu un decor înflorat. Turnul pătrat, cu cinci niveluri, are la parter cu un portal de tip romanic, cu o bogată decorație sculptată. La primul etaj, prezența unei ferestre gotice se datorează unei intervenții posterioare edificării monumentului.

În schimb, ferestrele de la ultimele etaje sunt romanice și aparțin fazei inițiale de construcție. Acoperișul, refăcut în cursul unuia dintre multiplele șantiere de renovare la care a fost supus în timp edificiul de cult este alcătuit din patru frontoane triunghiulare din piatră și dintr-o piramidă prelungită.

O biserică maiestuoasă care merită vizitată

Biserica de la Sântămăria – Orlea, atrage prin maiestuozitate și nu puțini sunt cei care se opresc să o viziteze. Accesul în interior este deosebit de facil, pentru că ”păstratorii cheilor” vin imediat, cu multă amabilitate, și te întreabă dacă vrei să o vizitezi, dacă te-ai oprit să admiri această impunătoare biserică ce străjuiește de secole Sântămăria Orlea. Iar interiorul este la fel de spectaculos ca și exteriorul reliefând mai multe faze ale transformării sfântului lăcaș de cult de-a lungul veacurilor.

Oricum, Biserica de la Sântămăria – Orlea, se înscrie în categoria monumentelor a căror istorie este învăluită într-o aură de mister. Chiar și părerile istoricilor au fost și sunt împărțite cu privire la cine a ctitorit această biserică și cărei confesiuni îi aparținea. Iar controversele contribuie la această aura de mister.

Gasiți detalii și pe https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-santamarie-orlea-68000.html

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image