Podul natural Grohot este un monument al naturii, ce s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri și se află în comuna Bulzeștii de Sus, la aproximativ 15 kilometri distanță de Țebea. Este considerat unul dintre cele mai frumoase poduri naturale din țară, o frumoasă arcadă, „construită” de apa ce a săpat în piatra calcaroasă. Deși nu este un obiectiv turistic foarte vizibil, accesul se poate realiza destul de ușor, traseul nefiind unul dificil, putând ajunge aici chiar și cei mai mici dintre turiști. Accesul se face din drumul principal spre Bulzeștii de Sus, iar într-o curbă, pe partea dreaptă a fost construită o filigorie pe care este amplasată o pancartă frumos sculptată în lemn cu numele Podul Grohot.
Traseul este, din loc în loc, marcat corespunzător pentru ca turiștilor să le fie facilitat accesul până la podul natural. Drumul prin pădure este unul lin, iar traseul până la pod se poate parcurge în aproximativ 10-15 de minute, fără a mări pasul și bucurându-te în tihnă de fumusețile naturii. De cum ajungi aici, peisajul îți cam taie respirația, iar în apropiere este și un izvor apa rece captat în anul 1970 de nişte vânători de munte. În față, un imens bloc de piatră, prin care șerpuiește Pârâul Grohot, se înalță printre chei. Peisajul și muzica apei ce se lovește de pietre parcă reușesc să oprească timpul câteva momente.
Podul natural Grohot este o rezervație naturală de tip geologic, în suprafață de un hectar, situată pe valea Uibăreștilor, pe teritoriul satului Grohot. În amonte de chei, într-o bară calcaroasă, la sud de satul Bulzeşti, pârâul a săpat un drum subteran, realizându-se, astfel, un pod natural cu o lungime de 30 metri, o lărgime interioară de 10-15 metri şi o înălţime de 4-8 metri.
Podul natural Grohot a rezultat din prăbuşirea în amonte şi în aval a plafonului calcaros al unei peşteri, rămânând conservată în relief doar o fâşie îngustă, ce poate fi comparată cu ușurință cu o punte. Străbaterea podului presupune trecerea prin apă, însă, cu puțin noroc, nivelul apei poate fi mai scăzut și, astfel, poți ajunge sub pod cu ușurință.
În România există doar două astfel de minuni ale naturii, respectiv Podul Grohot și Podul lui Dumnezeu din comuna Ponoarele, din județul Mehedinți.
Zona este inclusă într-un circuit turistic, numit Circuitul Cheilor: Ţebea – Bulzeştii de Jos – Podul Grohotului – Cheile Uibăreştilor – Cheile Ribicioarei – Ribiţa – Ţebea.
1 Review for Podul natural Grohot, un monument al naturii
Zona putin cunoscuta si putin promovata. Nu cred ca exista in lume o zona mai salbatica si mai frumoasa ,,Niste vanatori de munte” am fost la sfarsitul anilor 1970 si inceputul anilor 1980. Locurile le-am revazut dupa 30 de ani , vegetatie multa de nepatruns , prin locurile unde acum 40 si ceva de ani ne instalam tabara pentru instructia alpina.
This site processes personal data. Details about this activity can be found here. By continuing to use the site you accept the conditions for the processing of personal data.OkPrivacy policy