Muzeul memorial Aurel Vlaicu se află în satul care, actualmente, poartă numele marelui inventator, și aparține de orașul Geoagiu. Fosta localitate Binținți, care în prezent a primit numele de Aurel Vlaicu, se află la aproximativ 10 kilometri distanță de Geoagiu, iar accesul se face destul de ușor.

Din complexul memorial fac parte casa natală a lui Aurel Vlaicu și muzeul amenajat în imediata apropiere a locuinței, însă doar muzeul poate fi vizitat. Este o locație modestă, dar plină de istorie.

„Icarul” din Binținți, așa era denumit Aurel Vlaicu, este pionier al aviației române și mondiale.

Pe casa natală se observă o placă pe care este inscripționat următorul text:

„În această casă românească s-a născut la 1882 primul sburător al Ardealului, Aurel Vlaicu, biruitorul văzduhurilor prin aeroplanul care era propria lui invenție și construcție. Pătruns de necesitatea istorică a desființării granițelor dintre frați, El a indicat ca un înaintemergător drumul care avea să îl urmeze națiunea română la 1916 pentru biruința și înfăptuirea aspirațiunilor ei seculare.

Mucenic al ideii de întregire și desrobire națională, El a sfințit cu sângele tinereții sale, în 1913, începutul acestui drum de mântuire. În veci să fie binecuvântată amintirea lui și a neamului din care a odrăslit! Astra – Orăștie 8 iulie 1925, Liceul Aurel <Vlaicu Orăștie>”.

Ce puteți admira în Muzeul memorial Aurel Vlaicu

Obiectele personale ale marelui inventator, originar din județul Hunedoara, se află acum într-o clădire din apropierea casei natale, unde s-a inaugurat în anul 1982 Muzeul memorial „Aurel Vlaicu”. Aici pot fi admirate o parte din schițele lui Aurel Vlaicu, din corespondeța sa, dar și un costum de aviator pe care acesta l-ar purtat atunci când s-a prăbușit cu avionul, în anul 1913.

Tot aici, mai descoperim și câteva unelte și scule folosite de Vlaicu, un gramofon, un patefon, fotografii, fragmente din ziarele în care a apărut în acele vremuri și piese componente ale avionului Vlaicu II, cu care s-a prăbușit. Sunt expuse, de asemenea, și o bicicletă, motocicletă și machete realizate după avioanele construite de marele inventator.

În Muzeul memorial Aurel Vlaicu amenajat se poate admira și strungul la care Aurel Vlaicu și-a confecționat diferite piese ale invențiilor sale, de-a lungul timpului. De asemenea, mai poate fi admirat și un aparat de proiecție construit de Vlaicu.

Despre Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu s-a născut în satul Binţinţi (azi Aurel Vlaicu) la 19 noiembrie 1882. Era fiul lui Dumitru şi Ana Vlaicu, o familie cu stare materială bună care şi-a permis să susţină, cu mari sacrificii, fiul la diferite şcoli.

Aurel Vlaicu, după absolvirea şcolii primare din satul natal, s-a înscris la Liceul din Orăştie, de unde, după primii doi ani, se transferă la Liceul german din Sibiu unde urmează clasele a VII-a şi a VIII-a, la finalul studiilor liceale obţinând diploma de bacalaureat.

Încă de pe băncile liceului demonstrează înclinaţii deosebite spre tehnică ceea ce-l determină să se orienteze spre o facultate cu acest profil.

Primul planor proiectat, ridicat pe islazul satului natal

În toamna anului 1902 se înscrie la Politehnica din Budapesta, dar nemulţumit de gradul modest de predare s-a retras. Se orientează spre Şcoala Politehnică din München unde figurează că a frecventat cursurile începând din anul 1903 până în 1908. Multitudinea preocupărilor sale în domeniul tehnicii l-au făcut cunoscut între studenţii şi profesorii înaltei şcoli müncheneze.

Devenind inginer se dedică cu pasiune studierii problemelor zborului. Primul succes, după o intensă muncă, l-a constituit ridicarea de la sol a planorului proiectat şi construit după planurile proprii, pe islazul satului natal, în anul 1909. Convins că la Bucureşti va găsi alte posibilităţi de realizare a proiectelor sale, Aurel Vlaicu trece munţii şi, susţinut de o serie de personalităţi, reuşeşte să construiască aparatul de zbor „Vlaicu I”, o realizare remarcabilă prin simplitatea ei.

Cu acest avion Aurel Vlaicu a reuşit, în 17 iunie 1910, să decoleze de pe câmpul Cotrocenilor de la prima încercare.

Vlaicu II”, prăbușit în încercarea de a traversa Carpații

Al doilea aparat construit, „Vlaicu II” ce a atins o viteză de 90 km/oră şi se ridica până la 1000 de metri, Aurel Vlaicu a zburat la Arad, Blaj, Braşov, Sibiu, Iaşi şi alte oraşe din ţară. În anul 1912, participând la concursul aviatic internaţional de la Aspern – Viena, Vlaicu a fost premiat pentru precizia aruncării la ţintă a unui proiectil de la 300 de metri înălţime într-un cerc de 40 de metri şi pentru aterizarea la punct fix.

Între anii 1912-1913, Aurel Vlaicu a proiectat modelul Vlaicu III, primul avion de construcție metalică din lume, proiect care nu a mai fost finalizat.

La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord. Este înmormântat în cimitirul Bellu din București.

La 28 octombrie 1948, a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române, alături de Henri Coandă, Traian Vuia și de alte nume celebre, Aurel Vlaicu poate fi considerat unul dintre precursorii aeronauticii moderne și unul dintre părinții aviației mondiale.

Programul de vizitare la Muzeul Memorial Aurel Vlaicu este:

Luni – închis; Marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminică 09:00 – 17:00.

Detalii și pe www.mcdr.ro

Prețul biletului este de 10 lei de persoană.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image