Castelul Kendeffy se află în localitatea Sântămăria Orlea din județul Hunedoara, fiind construit de către familia Kendeffy în anul 1782. Kendeffy a fost o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului.
Frumoasă clădire a fost naționalizată în 1946 de către comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel. Castelul este clasat pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara (2010).
Castelul Kendeffy este unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania și a fost construit în anul 1782 de contele Elek Kendeffy, membru al unei familii de nobili foarte bogați. Accesul se poate face de pe drumul național Simeria – Hațeg – Petroșani ce traversează satul Sântămăria-Orlea, în centrul satului la dreapta pe șoseaua spre Vadu și Săcel. Castelul este proprietate particulară.
Familia Kendeffy era de origine cumană, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1236. Ioan, fiul lui Kende din Râu de Mori, a fost scutit de orice serviciu cnezial de voievodul transilvanean în anul 1406, iar în 1415 a avut deja privilegiu nobiliar. Regele Sigismund dăruieşte susnumitului Ioan, blazon familial.
Ioan a avut doi fii, astfel familia s-a despărţit în două ramuri, cea de Kendeffy şi cea de Kenderessy. Ambii fraţi au primit drept de paloş de la regele Matia Corvinul.
Ridicarea pe plan politic şi economic a familiei a fost posibilă mai ales prin căsătorii, efectuate cu membrii familiilor de nobili înalţi, în acest mod familia Kendeffy a procurat moşii întinse în partea de sud a comitatului Hunedoara, în regiunea Haţegului. Familia a deţinut trei reşedinţe impunătoare în zonă, printer care si castelul din Sântămăria-Orlea care a avut mai multe faze de construcţie.
Prima dovadă scrisă a construcţiilor efectuate la Sintămăria-Orlea este un contract din anul 1777, referitor la construirea edificiului. La această fază de construcţie se referă şi placa comemorativă plasată deasupra intrării principale, care marchează data de 1782.
Castelul Kendeffy se află aproape de centrul localităţii, se înalţă deasupra drumului care leagă satele Râu de Mori şi Sântămăria-Orlea. Clădirea are un plan aproape dreptunghiular şi este compusă din trei unităţi, şi atrage atenţia asupra sa mai ales datorită turnului său monumental.
Castelul plasat pe o înălţime delimitată printr-un parapet construit din piatră şi cărămidă, şi accesibil prin două rampe, are un aspect predominant neogotic, prin următoarele elemente arhitecturale: turnul, balustrada cu crenel, fiale, ferestre în arc frânt, balconul mic, şi datorită compoziţiei sale asimetrice.
Mobilierul vechi al castelului a dispărut aproape în totalitate.
Bazându-ne pe inventarele scrise şi pe puţinele fotografii din epocă, se poate spune că la sfârşitul secolului al XIX-lea au dominat piesele de mobilier sculptate din stejar, iar în încăperile cu funcţie reprezentativă (cum era sufrageria şi sala de fumat), pe lângă mobilierul pretenţios, erau expuse şi o serie de obiecte de artă, cărţi, arme, trofee de vânat.
Folosind blazoane şi scuturi pictate, interioarele au încercat să evoce evul mediu, această tendinţă alăturându-se organic modului romantic în care au fost concepute faţadele clădirii.