Amplasată la poalele Cetății Deva, Castelul Magna Curia, care adăpostește în prezent Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, are o istorie impresionantă, mai puțin cunoscută de publicul larg. În jurul acestui palat au fost conturate multe povești și legende, însă una dintre cele mai frumoase face referire la Mária Széchy, numită Venus de Murany.
Vă invităm să aflați una dintre legendele spectaculoase ale palatului și să descoperiți viața nonconformistă a celei numite Venus de Murany de la Castelul Magna Curia.
Cine a fost Mária Szechy (Venus de Murany)?
Mária Széchy (1610-1679), proprietară a Castelului Murany din Slovacia se căsătorește, în anul 1627 cu Ștefan (István) Bethlen, noul proprietar al Castelului Magna Curia. La acea vreme, misterioasa Mária Széchy avea doar 17 ani și era de o frumusețe copleșitoare.
După doar trei ani, pe când avea 20 de ani, aceasta rămâne văduvă, însă la aproximativ cinci ani după acest episod trist din viașa ei, se recăsătorește cu Ștefan Kun, nobil transilvănean din Satu Mare, care o forțează să părăsească Deva și să se mute pe domeniile sale. Iubirea nu a durat atât de mult, căci la scurtă vreme după căsătorie, Mária îl părăsește, din cauza caracterului viclean al acestuia și se întoarce la Deva.
Ștefan Kun nu se împacă cu această idee și încearcă să o recucerească pe Mária Széchy, fără succes însă. Atunci, acesta luă decizia de a ataca prin surprindere, în miezul nopții, Magna Curia, cu 300 de călăreți.
Trezindu-se în toiul nopții de zgomotele atacului celui de-al doilea soț, Mária Széchy are timp, până când oamenii lui Kun sparg poarta castelului, să se strecoare printr-un geam spre „grădina cu pergole” și se refugiază în Cetatea Deva. O dovadă clară că era o femeie curajoasă și nonconformistă a fost că nu s-a ascuns în cetate, ci s-a pus în fruntea garnizoanei cetății și respinge atacul soțului, cu arme și tunuri.
În anul 1640, Mária Széchy ia decizia de a vinde cetatea, castelul și domeniul Devei, pentru 6.000 de taleri, principelului Gheorghe Rákóczi I. Se retrage în cetatea Murany, unde se îndrăgostește din nou, de această dată de un conte castelan, și, cu toate că acesta era căsătorit, acesta își părăsește soția și se căsătorește cu Mária Széchy, pe când aceasta avea 54 de ani.
Legenda spune că Venus de Murany era o fire romantică și plină de viață. Era ușor atipică pentru acele vremuri, pentru o femeie. Spre exemplu, umbla călare, cu două pistoale la brâu. A jucat un rol important în politica locală în timpul în care a locuit în Deva.
Spectacol de proiecție cartată, chiar pe fațada Palatului Magna Curia
Fiind un personaj emblematic pentru acest castel, în 2019 a fost prezentat un spectacol neconvențional de proiecție cartată, bazat pe fapte istorice locale, cu un sound care a îmbinat nuanța medievală, prin instrumentul autentic caval, și elemente muzicale actuale: techno, tekno, hip-hop, culturi muzicale care domină prezentul, intitulat „Venus de Magna Curia Reloaded”.
Mai exact, a fost pusă în scenă povestea unuia dintre cele mai importante monumente istorice din județ, Palatul Magna Curia. Povestea acestuia este strâns legată de Cetatea Deva. Artistul vizual Lucian Matei, autorul conceptului și regizorul spectacolului, spunea anul trecut că reprezintă o punte între realități, între atunci și acum, între memorie și prezent.
Ea a reprezentat, în istoria locală, un personaj vizibil rămânând în memoria colectivă, de-a lungul a peste 400 de ani, prin frumusețea sa, curajul de a își apăra principiile și de a nu se supune canoanelor vremii, fiind deopotrivă blamată și adulată.
Într-un secol XXI, tehnic și tehnologic, în care imaginea digitală, sound-ul aflat în perpetuă modificare, sunt dominante într-o lume marcată de inovații, descrierea istorică, punerea în valoare și prezentarea în fața publicului larg a patrimoniului istoric, trebuie să se racordeze la aceste elemente pentru a fi pe deplin încadrate și înțelese de societatea aflată într-o permanentă evoluție.