Parcul Municipal „Cetate” Deva este amenajat la poalele cetății din reședința județului Hunedoara. Dacă în trecut era grădina Palatului Magna Curia, acum, parcul reprezintă una dintre principalele atracții, în special în timpul sezonul estival, căci aici oricine se poate răcori la umbra zecilor de copaci. Tot aici, se află amenajat și un spațiu de joacă pentru copii. La inițiativa doctorului Petru Groza, la începutul secolului al XX-lea au fost aduse aici, din Parcul Dendrologic Simeria, mai multe specii de arbori, unele dintre ele rezistând până în prezent.

Alei umbroase și loc de joacă pentru copii

Parcul Municipal „Cetate” Deva a suferit mai multe modificări de-a lungul anilor, fiind vorba aici și despre lucrări de reabilitare a zonei de recreere pentru deveni și nu numai. La intrarea principală în parc, în partea stângă se află o statuie pedestră a lui Decebal, iar în partea dreaptă, se află casa doctorului Petru Groza. În parc, șerpuiesc mai multe alei umbrite, în special vara, de copacii ce se înalță falnici. Aceste alei ar avea, cu siguranță, multe istorioare de povestit, dacă ar fi cu putință acest lucru, căci de-a lungul anilor, multe povești de dragoste s-au scris aici. În centrul parcului se află amenajată o filigorie, acolo unde, pe timpul verii, vizitatorii se pot delecta cu muzică, în fiecare duminică, deoarece o trupă locală cântă pentru localnici și turiști cu câtece de calitate.

Dacă în anii 1960-1970, exista aici o minigrădină zoologică aici, acum, locul unde putea fi admirat un urs carpatin. Pe lângă arborii care se află aici, precum tei, tuia, carpen, ulm sau jneapăn, au fost amenajate și câteva zone cu jardiniere cu diferite tipuri de flori frumos colorate, aici pot fi admirate și veverițe, care de multe ori coboară din copaci până aproape de oameni.

Fântână arteziană, aproape de cetate

Tot în parcul de la poalele cetății sunt amplasate numeroase bănci, pentru ca oamenii să își poată petrece cât mai mult timp în natură. Aproape de scările care duc pe Cetatea Deva, se află și o statuie a lui Mihai Eminescu, în fața căruia a fost amenajată o fântână arteziană care răcorește și mai mult atmosfera în zielele toride de vară. În apropiere se află și un stand cu cărți. Vizitatorii pot să răsfoiască volumele puse la dispoziție de Biblioteca Județeană, pe care, ulterior, le vor așeza, din nou, pe rafturile standului. Parcul este frecventat de deveni, dar și de turiști în toate anotimpurile.

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image