Proiectul de branding turistic al Țării Hațegului și orașului Hațeg a câștigat trofeul de bronz la categoria „Cel mai bun brand de loc sau de țară”, în competiția Transform Awards 2024, singura și cea mai importantă competiție de branding din Europa. Câștigătorii au fost anunțați în cadrul unei gale festive care a avut loc la Londra.
Transform Awards, organizată de publicația Transform Magazine, este singura competiție care premiază excelența în strategie, dezvoltarea și execuția de brand în categorii care variază de la branduri corporate, de produs și până la branduri de locuri.
„Este onorantă poziția pe care am ocupat-o la această competiție internațională, dar în același timp ne obligă să muncim mult mai mult, iar Țara Hațegului să devină o destinație de top pe plan intern și internațional.
Avem o identitate vizuală de care suntem cu toții mândri, e asumată am muncit împreună cu comunitatea locală și acesta este cel mai important lucru. Pentru că acest brand este de fapt despre comunitatea locală și despre apartenență. Practic, atunci când oamenii sunt mândri de locurile lor natale sunt bucuroși să primească și pe alții din afară și să le spună despre cât de minunat e locul în care trăiesc.
Dar, munca abia acum începe pentru că avem în spate promisiunea brandingului și ne-am asumat ca în 10 ani să devenim capitala dinozaurilor. Mai rămâne de văzut dacă, națională sau internațională. Dar, de acum încolo, la asta trebuie să muncim cu toții”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, manager Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat și reprezentant al Asociație de Turism Retezat.
Strategia de branding a Țării Hațegului, creată în urmă cu un an
Brandurile turistice „Țara Hațegului – Istorii Vii” și „Hațeg – Capitala Dinozaurilor”, precum și strategia de branding a regiunii au fost create în 2023 de agenția GMP CommUnity și Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) în urma unui proces participativ derulat de Asociația de Turism Retezat, împreună cu Primăria Orașului Hațeg, administrații de arii protejate, situri UNESCO (Parcul Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului) și reprezentanți ai comunităților locale.
Procesul a durat opt luni și a venit ca un răspuns la nevoia de a reuni sub o umbrela unică de comunicare, bogăția și diversitatea obiectivelor turistice din Țara Hațegului, pentru a dezvolta sustenabil turismul în regiune, dar și de a crește sentimentul de apartenență al localnicilor la zonă.