Dacă ești pasionat de istorie și ajungi în municipiul Orăștie, tărâmul de poveste al dacilor, acordă-ți puțin timp și pășește pe străzile orașului. Vei rămâne surprins de frumusețea acestei cochete urbe și vei afla povești impresionante ale locului. Așa cum este și cea a „mozaicului” care îmbracă fațada unui bloc cu trei etaje, din centrul istoric al orașului.
De fapt, acesta nu este un mozaic, așa cum îl cunoaște toată lumea, ci un placaj ceramic ce a fost realizat, în 1988, de artistul plastic Aurel Nedel, la solicitarea Partidului Comunist Român. Lucrarea este un simbol al Orăștiei și, totodată, al județului Hunedoara.
Unde se află această operă de artă și cine a realizat-o?
Placajul ceramic este de mari dimensiuni și îl înfățișează pe regele geto-dacilor, Burebista, în mijlocul supușilor săi care îl privesc cu admirație. Lucrarea măsoară 130 de metri pătrați și ocupă întreaga fațadă a unui bloc, cu patru etaje, din Orăștie. Este vorba despre blocul situat pe Strada Armatei, numărul 2, unul din primele blocuri construite în oraș.
Proiectul i-a fost atribuit lui Aurel Nedel, care și-a asigurat serviciile unor colaboratori, respectiv Vladimir Nedel (unul dintre fii săi), Valentin Lădar (fost elev și apoi fin al maestrului) și un alt student, Florin Stoiciu. Numele acestora fiind trecute pe lucrare.
„Această lucrare a fost realizată din plăci de gresie, cu dimensiunea de 10×20 centimetri, în anul 1988. În același an, apare una dintre primele fotografii cu această lucrare, în ziarul Drumul socialismului, numărul din 21 iulie, la rubrica «Localitățile hunedorene pe noua hartă a patriei socialiste». Conform profesorului Valentin Lădar, lucrarea a fost realizată la Sanex Cluj-Napoca” a declarat, pentru GO Hunedoara, dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific la MCDR Deva.
Cum a fost realizată lucrarea și cât a durat montarea plăcilor?
Nu amplasarea lucrării în sine a fost de durată, cât realizarea plăcilor ceramice, a mai menționat istoricul de la MCDR Deva.
„Gresia a fost smălțuită și tratată cu pigmenți, care sunt esențiali, fiind necesare mai multe probe pentru a se ajunge la culorile actuale. Doar acest stadiu a durat aproximativ o lună și jumătate. Plăcile au fost arse în cuptor, date cu straturi de email. Nu amplasarea lucrării în sine a fost de durată, cât realizarea plăcilor ceramice. Placajul ceramic a fost montat de o echipă de muncitori sași de la IGO (Întreprinderea de Gospodărire Orășenească) Orăștie. «Au trecut 35 de ani și nu a căzut nici o singură placă», a spus Valentin Lădar”, a conchis istoricul Daniel I. Iancu.
Așadar, pășiți cu încredere prin Orăștie și veți descoperii „urmele dacilor” care au stăpânit acest tărâm de poveste. Faceți popas și pe la Muzeul de Etnografie și Artă Populară! Au acolo lucruri de o valoare inestimabilă, așa cum sunt, spre exemplu, straiele populare. Iar poveștile spuse aici sunt curate file de istorie.
Vă recomandăm să citiți și :