Un spectacol unic vor oferi, și în acest an, călușerii din satele și comunele din zona Munților Orăștiei. Cetele de feciori se vor întrece prin joc, iar zurgălăii vor răsuna pe străzile orașului Paliei, duminică, 12 decembrie, în cadrul celui mai longeviv festival din județul Hunedoara, care a ajuns la cea de-a 52-a ediție, „Călușerul Transilvănean”. Acest joc, specific bărbătesc, se joacă numai în preajma sărbătorilor de iarnă în satele din zona Munților Orăștiei.
„An de an, în această perioadă, are loc întrecerea prin joc a călușerilor din zona Orăștie. Este un obicei legat de sărbătorilor de iarnă și este specific Munților Orăștiei. Fiecare ceată de călușeri, fiecare vătaf (conducătorul cetei de călușeri – n.r.) are ceva special în modul de interpretare. Acest joc se transmite din tată în fiu în fiecare comunitate. Această întâlnire este de fapt un concurs între cetele de călușeri. Acum, membrii formațiilor vor observa care a avut cel mai complex joc, care a bătut mai bine cu piciorul. Participă de la copii de clase primare până la adulți. În zona aceasta nu există sat sau comună care să nu aibă ceată de călușeri”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.
Un obicei care, încet, se va pierde
Potrivit reprezentantului Casei de Cultură din Orăștie, sunt tot mai puțini tineri care duc mai departe această tradiție.
„Din păcate, sunt tot mai puțini tineri care joacă acest joc specific zonei. Aceasta, deoarece mulți dintre ei părăsesc țara pentru un trai mai bun și nu împrumută straiele unora care vor să joace, dar nu au hainele și accesoriile, cum ar fi ciucurii cu zdrăngane (zurgălăi – n.r.) pe care-i poartă la picioare , bâta”, a precizat Eugen Pistol, responsabil al Casei de Cultură din Orăștie.
Unde se întrec călușii-n joc
Formațiile de călușeri pornesc din fața Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu”, într-o paradă a portului popular. Vor trece puntea Canalului Morii, ajung în fața Liceului „Nicolaus Olahus”, de unde intră pe strada Nicolae Bălcescu și pătrund pe zona pietonală până fața Catedralei Ortodoxe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În fața lăcașului de cult, călușerii se vor opri și vor juca în fața spectatorilor prezenți. În această zonă, circulația rutieră va fi oprită în intervalul orar 11:45 – 16:00.
Vor participa formații de călușeri din Orăștie, Boșorod, Mărtinești, Geoagiu, Balșa, Almașu Mare, Bretea Română, Romos, Orăștioara de Sus și Beriu.
Organizatorii festivalului sunt Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Primăria și Consiliul Local și Casa de Cultură din Orăștie.