Iubitorii de drumeții și, totodată, de adrenalină, sunt invitați, sâmbătă, 22 iulie, la Cheile Buții, în partea de sud a Masivului Retezat, nu departe de Câmpu lui Neag, pentru a experinenta un sport de munte tot mai popular în România, canyoning-ul.
Pentru că traseul ales de organizatori este unul ușor, pot participa și copii, de la șase ani.
Înscrierile se fac telefonic, iar participanții trebuie să fie prezenți, la ora 10:00, la Complexul Cheile Buții.
Aici va avea loc ședința tehnică și distribuirea echipamentelor specifice, după care începe ascensiunea.
Canyoning-ul sau parcurgerea de canioane îmbină o serie de tehnici precum alpinismul, mersul pe jos, cățărarea și uneori înotul.
Iar toate acestea se fac într-un canion, pe cursuri repezi de apă, cu căderi bruște.
Întâi se face urcarea, paralel cu canionul, după care se coboară pe firul apei.
„Fiecare participant va primi costum din neopren și cască de protecție. Ce trebuie să mai aibă fiecare, este o pereche de încălțăminte de schimb. Aceasta, pentru că una o va folosi la coborârea prin apă. În zonele mai nesigure, pe pereții canionului sunt întinse cabluri, pentru ca oamenii să poată coborî în siguranță. Totul este cât se poate de sigur, fiind persoane specilizate care asigură zona pentru fiecare participant. De asemenea, înainte ca participanții să coboare, este atent verificată zona pentru a nu fi căzuți bușteni pe cursul râului, evitându-se astfel accidentarea vreunei persoane”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Aldo TODORAN, coorganizator al evenimentului.
Aproximativ două ore de distracție, adrenalină și mișcare, în munte
Urcarea va fi de aproximativ 40 de minute, în plimbare. Odată ajunși la puctul de la care se va face cobrârea, fiecare participant se va echipa și va porni în aval, pe firul apei. Astfel că, în total, evenimentul va dura până la două ore. În funcție de cât aleg participanții să se distreze în canion.
„Toată povestea poate dura chiar sub o oră. Însă ideea e să te distrezi și să petreci cât mai mult timp în aceste locuri extrem de răcoroase, mai ales în această perioadă toridă. Coborârea pe Cheile Buții nu este extrem de spectaculoasă, însă este foarte distractiv”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Narcis SUBA, organizator al evenimentului, ghid de canion atestat și salvamontist.
Așadar, dacă vrei să îmbini distracția cu mișcarea, în răcoarea muntelui, atunci rezervă-ți un loc la numărul de telefon 0722 680 758 – Aldo Todoran. Prețul acestei experiențe este de 100 de lei de persoană.
Foto: Aldo Todoran