Sute de capre negre sunt monitorizate de specialiștii Parcului Național Retezat. Angajații rezervației, împreună cu administratorii fondurilor cinegetice de pe teritoriul PNR, fac în fiecare an evaluarea efectivelor de capre negre din aria protejată. Sunt două perioade din an în care acestea sunt atent observate de specialiști. Primăvara, când aduc pe lume iezii, și toamna, în perioada octombrie – decembrie, când este sezonul de împerechere.
„Administrația Parcului Național Retezat împreună cu reprezentanții ocoalelor silvice și ai gestionarilor fondurilor de vânătoare cu competențe pe suprafața Parcului Național Retezat, monitorizează această specie în fiecare an, în două perioade importante. Una dintre acestea este primăvara, în lunile mai – iunie, când apar iezii, moment important deoarece se poate observa sporul în populație.
De asemenea, monitorizăm acestă specie și în perioada de reproducere, toamna, din a doua jumătate a lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie, când caprele negre se adună în ciopoare mari pe vârfurile munților pentru reproducere, comportamentul specific din această perioadă fiind cunoscut ca și «alergat»”, a declarat, pentru GO Hunedoara, biologul Claudia Dănău, de la Administrația Parcului Național Retezat.
Sute de capre negre, pe teritoriul Parcului
Potrivit aceleiași surse, pe suprafața Parcului Național Retezat a fost estimată, pe baza numărătorilor parțiale și a capacității de suport a pășunilor alpine, o populație de aproximativ 300 – 350 de indivizi de capră neagră, care se află într-o stare bună de conservare.
De reținut faptul că pe suprafața parcurilor naționale din România, deci și în Parcul Național Retezat, vânătoarea este interzisă de lege, chiar dacă există fonduri de vânătoare suprapuse peste parcurile naționale.
Caprele negre trăiesc în turme alături de iezii lor. Masculii sunt solitari
Caprele negre trăiesc de obicei în pajiști alpine și subalpine, deasupra limitei pădurii, musculatura lor fiind adaptată la terenul stâncos și accidentat. Se mai pot întâlni și pe stâncării împădurite și păduri, mai ales iarna, când la altitudini mari se depune un strat consistent de zăpadă.
„Masculii (țapii) de capră neagră sunt în general solitari. În timp ce femelele și iezii lor trăiesc în turme. Caprele negre sunt animale predominant diurne care se hrănesc cu vegetație. Adesea ele se odihnesc la mijlocul zilei, dar își pot căuta hrana și noaptea. Atunci când sesizează un pericol, ele scot un sunet șuierat”, a mai menționat biologul Claudia Dănău.
A început lupta între masculi
În perioada de reproducere (sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii decembrie), masculii se luptă între ei pentru a atrage atenția femelelor. După perioada de gestație de 170 de zile, femela naște, în lunile mai – iunie, unul sau, mai rar, doi iezi.
Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de a gestiona și conserva Parcul Naţional Retezat ca un loc unde natura să-şi urmeze cursul firesc, ale cărui valori să fie recunoscute de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă, unde turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată.
foto: Claudia Dănău- Biolog APNR; Robert Hebel – Pază APNR; Alin Dăjulesc-Ranger APNR