Caprele negre și-au făcut casă, de câțiva ani, și în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, unde altitudinile sunt mai reduse față de alte masive muntoase. Iar în acest an, o nouă generație a venit pe lume. Extrem de grijulii și mândrii de ieduții lor, cei doi părinți și-au prezentat puiuții în fața camerelor de supraveghere montate de reprezentanții parcului în zona pe care acestea o frecventează.
Primul exemplar, observat în urmă cu cinci ani
Prima capră neagră a fost observată în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina în urmă cu cinci ani, în 2018. Angajați ai Parcului se aflau întâmplător în acea zonă, în timpul turelor de monitorizare, când au zărit un exemplar de toată frumusețea. Au intensificat urmăririle, au instalat camere de supraveghere și au constatat că era vorba despre un cuplu de capre negre care se instalase în acea zonă. În 2020 a apărut și primul ied, iar în acest an, cuplul și-a făcut apariția cu doi iezi.
„În baza de date, în lista de specii prevăzută pentru Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, capra neagră nu era menționată. Aceasta, deși arealul și structura reliefului se încadra, pentru că există capra neagră de pădure, care trăiește și la altitudini mai mici, nu doar în golul alpin. Din discuții pe care le-am avut cu vânători mai în vârstă, aceștia ne-au povestit că, pe vremuri, au mai fost observate, însă nu apare în niciun document oficial care să ateste acest lucru, până în 2018.
Zona în care am identificat noi exemplarele de capră neagră este una de stâncărie, propice pentru această specie și este clar că are o stare de conservare favorabilă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Caprele negre sunt perfect adaptate zonei montane. Au musculatura foarte dezvoltată și copitele adaptate pentru deplasările cu ușurință în zonele stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp.
Șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului sunt în acest parc
Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Parcul natural cuprinde, între limitele sale, șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara, respectiv Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Pestera Bolii.
În aceste peșteri se află cea mai mare populație de hibernare din România a liliacului mic cu potcoavă. Totodată, în peștera Șura Mare există o colonie de hibernare a liliacului pitic (Pipistrellus pipistrellus), cu peste 43.000 de exemplare, aceasta fiind cea mai mare din Europa.
De asemenea, în cadrul acestui parc se află și siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor. În parc sunt sute de peșteri, avene, galerii, câteva chei și canoane, ponoare, cascade și platouri montane.
Peisajul din acest parc îți taie respirația, indiferent de anotimpul în care turiștii aleg să cutreiere aceste locuri. Varietatea reliefului, „greutatea” istorică, diversitatea etnografică specifică așezărilor de aici, fauna și flora sunt doar câteva din motivele pentru care această zonă este unică.