Cavalerul de pe acoperișul Turnului Buzdugan, al Castelului Corvinilor, face de strajă aici de nu mai puțin de 151 de ani. Povestea acestuia, precum toate celelalte care alcătuiesc istoria impresionantului și, totodată, misteriosului castel, este cât se poate de interesantă. Se spune că acest cavaler l-ar întruchipa chiar pe Ioan de Hunedoara și a fost ridicat pe acoperișul turnului în anul 1873.
Povestea străjerului Hunedoarei o găsiți și pe unul dintre panourile ce alcătuiesc Drumul Corvinilor.
„În anul în care statuia cavalerului a fost ridicată pe acoperișul Turnului Buzdugan, Castelul Corvinilor trecea printr-un amplu proces de restaurare, după marele incendiu din 1854. Mai mult, atunci a apărut ideea transformării castelului în reședință imperială de vară. Astfel, restauratorii de la acea vreme au decis să monteze acoperișuri de mari dimensiuni ca să îi sporească măreția. Acest cavaler a fost montat pe acoperișului Turnului Buzdugan sau Turnul Pictat, ca omagiu adus celui care a fost eroul creștinătății. Statuia este din bronz și are o înălțime de aproximativ trei metri”, a declarat, pentru GO Hunedoara, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu.
A căzut din înaltul turnului
Muncitorii de la acea vreme au ridicat cavalerul din bronz, pe acoperiș, cu ajutorul unor scripeți. Însă, la prima încercare de a ridica impresionanta statuie, frânghiile cu care fusese legată s-au rupt, iar cavalerul s-a prăbușit pe caldarâm, din înaltul turnului.
„Cu toate acestea, muncitorii nu s-au lăsat descurajați. Astfel, după ce statuia a fost refăcută, cu eforturi considerabile pentru acea vreme, au așezat-o pe acoperișul Turnului Buzdugan, de unde veghează și astăzi Hunedoara”, menționează Sorin Tincu.
Armură nouă pentru străjerul Hunedoarei
Un nou proiect finanțat din fonduri europene urmează să fie derulat la Castelul Corvinilor. Proiectul prevede nu mai puţin de 28 de obiective principale de lucrări. Între acestea se numără restaurarea Cavalerului din vârful Turnului Buzdugan.
„Deocamdată nu putem spune dacă se va impune ca statuia cavalerului de pe acoperișul Turnului Buzdugan să fie coborâtă. Este, totodată, posibil ca lucrările de restaurare a acesteia și montare a mâinii rupte să se desfășoare la înălțime. Vom ști exact abia în momentul în care restauratorii vor decide acest aspect”, a precizat directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Turnul Buzdugan, construit în urmă cu peste cinci secole
Turnul pictat sau turnul buzdugan, se află în partea nord-estică a Castelului, fiind unul dintre cele mai interesante turnuri ale cetății. Totodată este și cea mai mai înaltă construcție a castelului, având 30 de metri înălțime. A fost construit în aşa fel încât să înlocuiască în actuala planimetrie vechiul turn-locuință al castrului regal.
Turnul a fost ridicat în vremea când stăpân aici era Ioan de Hunedoara, cândva între anii 1440-1444, plănuit în aşa fel încât, împreună cu celelalte să alcătuiască o nouă fortăreață, mai mare, mai puternică, pregătită a face față oricăror atacuri. Turnul era circular, cu un singur etaj şi un acoperiş ca o cupolă, care îl făcea să arate ca un buzdugan.
În vremea regelui Matia Corvin, turnul este acoperit cu o fantastică frescă, ce se mai păstrează şi astăzi. Acoperişul actual i-a fost adăugat în secolul al XIX-lea şi tot atunci i s-a adăugat statuia de bronz care-l înfățişează pe Ioan de Hunedoara. Pe steagul purtat de cavalerul din turn este înscris anul 1873, anul în care a fost montat ca un memento al încheierii lucrărilor de restaurare care au salvat castelul de la ruina în care rămăsese după marele incendiu din 1854.
Vă recomandăm și: