Cele mai importante artefacte care fac parte din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva au fost „așezate” cu grijă într-un catalog de colecție.
Astfel, oricine vizitează muzeu va putea să ia cu el acasă această parte din comoara ce alcătuiește istoria fascinantă a județului Hunedoara.
Este vorba despre un volum – catalog, „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane”, al cărui editor este arheolog dr. Nicolae Cătălin Rișcuța.
Între aceste piese remarcabile se numără și matrița dacilor.
Catalogul este un „repertoar al pieselor arheologice reprezentative”, nu doar din expoziția menționată, ci și din alte expoziții deschise spre vizitare, împreună cu piese aflate în colecția de numismatică a muzeului.
„Este primul volum de acest fel, în care cele mai importante artefacte arheologice, deținute de muzeul nostru, sunt prezentate, bilingv, tuturor, de la specialiștii din domeniu, la toți cei interesați de istoria și patrimoniul arheologic al județului Hunedoara. Volumul poate fi achiziționat de la casieria aflată la parterul Palatului Magna Curia”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, reprezentant al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Foarte bine structurat, pe epoci de evoluție istorică, de la neolitic la epoca romană, catalogul înglobează informații importante despre fiecare obiect și cu imagini realizate impecabil, ce redau fidel artefactul descris.
Volumul este rezultatul muncii susținute și a colaborării dintre arheologii, restauratorii și conservatorii MCDR, al „activității de colectare, cercetare științifică, restaurare și conservare, de aproape un secol și jumătate, a vestigiilor arheologice din ținutul Hunedorean” (preluat din Cuvântul Editorului).