Cetatea Orăștiei, o bijuterie a Transilvaniei, reprezentată chiar pe stema României, este tot mai aproape de a-și recăpăta strălucirea de odinioară.
După zeci de ani în care în incinta sa au fost efectuate o serie de săpături arheologice și cercetări, aceasta a intrat, în urmă cu doi ani, într-un amplu proiect de reconstrucție și restaurare. Iar până la finele acestui an, sunt șanse mari ca lucrările să se încheie.
Va fi un loc demn de vizitat și admirat, iar turiștii vor putea afla, chiar de la specialiști ai muzeului, fascinanta istorie a acestor locuri.
Lucrările în cadrul acestui amplu proiect de restaurare, consolidare și conservare, sunt finalizate în proporție de aproximativ 60 la sută, spune primarul municipiului Orăștie.
„În acest moment mai așteptăm două dispoziții pentru șantier, iar mai apoi putem spune că intrăm în linie dreaptă pentru finalizarea lucrărilor.
Până în acest moment s-a reușit consolidarea și reconstrucția zidurilor turnurilor. Au fost ceva probleme la fundația unui zid care s-a surpat în trecut, iar acum urmează ca, prin dispoziție de șantier, specialiștii în domeniu să aleagă soluția optimă pentru refacerea acestuia. În plus, tot în această zonă, se va realiza o poartă de acces în cetate pentru mașinile de intervenție rapidă. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să se realizeze aleile și trotuarele din cetate”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan.
Descoperiri arheologice importante, puse în valoare
Vreme de aproape trei decenii, Cetatea Orăștiei a fost atent cercetată de arheologi. Astfel, pe parcursul acestora au fost făcute o serie de descoperiri importante. Este cazul bisericii rotonde din incinta cetății, precum și un tun de artilerie. Au mai fost descoperite cuptoare de pâine, peste 80 de morminte, monede, dar și arme. Cele mai timpurii descoperiri sunt din epoca bronzului și a fierului.
„În timp, s-au făcut o serie de descoperiri arheologice în cetate pe care ne dorim să le punem în valoare. Urmează, totodată, ca fiecare turn să aibă unele dotări cu ajutorul cărora vizitatorii să se poată întoarce în timp, în vremea în care acestea erau funcționale. Mai mult, fiecare dintre aceste turnuri va reprezenta o breaslă”, a mai menționat primarul municipiului Orăștie.
Tot aici, în cetate, își va găsi locul și unica tiparniță funcțională, de tip Gutenberg, din România. Cu ajutorul uneia similare a fost tipărită, în urmă cu 400 de ani, Palia. Actualmente acesta se află în sinagoga din Orăștie.
Muzeul Civilizației Dacice, parte din cetate
Incinta cetății, împreună cu muzeul, ce se va organiza în clădirea fostului Colegiu Reformat Kun, din imediata vecinătate, vor reprezenta un traseu turistic atractiv pentru ceea ce înseamnă istoria medievală a Orăștiei.
„Prin intermediu acestui proiect ne dorim să integrăm și partea de Muzeu al Civilizației Dacice, secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, astfel încât să devină o zonă turistică complexă. Ne dorim ca turiștii care trec prin Orăștie pentru a ajunge la cetățile dacice să se oprească mai întâi la muzeu, iar specialiștii de aici le vor putea oferi, pe lângă o serie de informații, precum și ghidaj în cetate. În acest fel, vizitatorii vor avea o imagine mai amplă asupra istoriei acestor locuri”, a mai precizat primarul municipiului Orăștie.
Un alt aspect demn de menționat este acela că, Cetatea Orăștiei face parte din cele șapte burguri transilvane de pe stema României.
O serie de alte proiecte, prin intermediul cărora va crește numărul obiectivelor turistice din zona centrală a orașului, sunt în plan pentru viitorul apropiat.
Anul ce vine, în 2024, se vor împlini 800 de ani de la atestarea documentară orașului și va fi un bun prilej pentru a promova valoarea culturală a fortificației, dar și a zonei.