Cetatea ascunsă, Traseul tunelelor, Drumul lupilor, Traseul Ruinelor și Cascada lupilor sunt primele cinci trasee turistice tematice ce vor fi deschise, în zona montană din apropierea municipiului Vulcan, pentru iubitorii plimbărilor în natură. Aceste trasee, identificate de iubitorii de drumeții, au propria lor poveste, care le face și mai fascinante. Montaniarzii implicați în acest demers a fost marcat deja primul două traseu, iar până la finele lunii iunie vor fi marcate și semnalizate și celelalte patru rămase.
Acțiunea a fost inițiată de Grupul de inițiativă turistică Pro Montana, proiectul fiind realizat de Primăria Municipiuluii Vulcan, cu sprijinul Salvamont Hunedoara.
„Acest proiect l-am demarat în memoria prietenului nostru Racki (Constantin Răcaru – n.r.), cel care a fost un împătimit al muntelui și și-a dorit până în ultima clipă a vieții să reușim să punem facem cunoscute aceste locuri unice din zona nostră. Pe unele din aceste trasee le-am descoperit împreună, cu ani în urmă, în timpul periplurilor noastre pe munte. Încă de atunci ne-am propus să arătăm și altora frumusețile ascunse ce înconjoară municipiul Vulcan. În acest fel, se face un pas către un turism civilizat în care siguranța turistului primează”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Milică Savu, reprezentant al Grupul de inițiativă turistică Pro Montana.
„Cetatea ascunsă”, pe Drumul poștalioanelor, înspre Dealul Babii
Prima poteca turistică tematică este „Cetatea ascunsă”. Aceasta este de fapt un ansamblu natural format din pereți stâncoși, asemănători unui zid de apărare al unei cetăți, ce oferă drumeților nu doar o imagine spectaculoasă, ci și posibilitatea de a face de alpinism și escaladă. Este un traseu pedestru, de dificultate medie, care pornește din DN 66A înspre Dealu Babii, pe așa-numitul „Drum al Poștalioanelor”, după care urmează un drum forestier și o cărare marcată cu floare albastră, prin pădure. Traseul are o lungime de circa 6,5 km și poate fi parcurs în aproximativ 3 ore (dus-întors).
Pe „Traseul tunelelor”, înspre Cascada dracului, Peștera dracului și Izvoarele Baleii
Poteca tematica turistica ,,Traseul tunelelor” este o altă cărare ce-l poartă pe turist înspre locuri de basm. Este un traseu ușor, cu grad mediu de dificultate, ce poate fi străbătut în orice perioadă a anului, la pas, cu bicicleta ori cu schiurile de tură, pe timpul iernii. Pe parcursul traseului pot fi vizitate Peștera Dracului, Cascada Dracului, izvoarele Pârâului Baleia, dar și construcțiile hidrotehnice abandonate din zonă. Traseul, marcat cu floare roșie, are o lungime de aproximativ 6 km și poate fi parcurs în 3-4 ore. Punctul de pornire este din DN 66 A, Cartierul „Intervenții”, iar accesul se realizează din strada Baleia și urmează cursul pârâului cu același nume.
„Drumul lupilor”, presărat cu cascade și „păzit de elfi”
Poteca turistică tematică ,,Drumul lupilor” este un traseu marcat deja, iar frumusețea locurilor pe care le străbate te lasă fără cuvinte. Este un traseu potrivit pentru cei care doresc o plimbare tămăduitoare în natură, dar și pentru bicicliști. Zona în care se află acest traseu este una sălbatică, presărată cu cascade fermecătoare, unde parcă te aștepți să te întâlnești elfii. Drumeții pot admira în voie toate văile stâncoase ale pârâului Morișoara, izorul acestuia, Cascada de la trecătoarea lupilor, Statuia amerindianului din Carpați, precum și Titanul de pe Valea Morii.
Traseul începe de la Cabana Brazi, pe lângă fostul poligon, și urcă pe marginile râului Morișoara înspre zona de la baza satului turistic Pasul Vîlcan. Traseul are aproximativ 6,5 kilometri și este marcat cu floare verde.
Pe „Traseul ruinelor”, către Sfinxul din Valea Ungurului
„Traseul ruinelor” – un traseu de dificultate medie, ce măsoară circa 12 km. Acesta pornește din DN 66A, de la intrarea din Vulcan dinspre Aninoasa, urmează cursul pârâului Valea Ungurului, trece pe lângă Mănăstirea „Sf. Nicolae” și schitul monahal din Poiana Muntelui, și ajunge la cascada Ungurului, în trepte, de unde continuă pe lângă monolitul de piatră cunoscut drept „Sfinxul din Valea Ungurului”. În a două jumătate a traseului, poteca șerpuiește pe un drum pietruit, ce a fost folosit de momârlani pentru a urca cu animalele lal munte, dar și în timpul Primului Război Mondial. Spre finalul potecii, drumeții ajung într-o zonă cu mai multe ruine ale unor construcții din piatră (posibil cazarmament) a căror vechime încă nu a fost determinată de istorici, existând indicii ce duc până în perioada războaielor daco-romane.
„Cascada lupilor”, o minunăție în mijlocul naturii
„Cascada lupilor” – un traseu potrivit și pentru plimbări cu bicicleta, dar și la pas, putând fi parcurs în circa 30-60 de minute. Acesta pornește din marginea drumului județean 664 Vulcan-Pasul Vîlcan, din zona cunoscută drept „Trecătoare lupilor” și este accesibil în orice perioadă a anului. Traseul este unul de dificultate mică, fiind recomandat iubitorilor silvoterapiei, artei fotografice dar și iubitorilor de plimbare în natură. Cascada are o înălțime de 10 metri și un debit ce variază în funcție de volumul precipitațiilor.
Foto: Milică Savu
Vă recomandăm să citiți și: