Pe bicicletă, în alergare sau la pas, Deva, cetatea ce străjuiește orașul, munții și minunata vale a Mureșului pot fi admirate de pe cinci trasee amenajate special pentru cei care își doresc să evadeze în natură.
Are doar doi ani, și proiectul celor de la Urban Vision, DEVADAT, a prins un frumos contur.
Tot mai mulți tineri bat potecile, bine marcate și semnalizate, „călare” pe biciclete. Se întrec în trick-uri, respiră aer curat, admiră panorame superbe și, cel mai important, fac mișcare.
Totodată, este pus în valoare un areal natural fascinant, cu poteci vechi de sute de ani, prea puțin exploatat din punct de vedere turistic.
Deloc de neglijat este faptul că și pentru cei mai mici iubitori de „biciclit” există un traseu special amenajat în zona Stadionului Cetate.
În anul 2021 Urban Vision a amenajat, respectiv marcat și reabilitat, câteva trasee dedicate comunității locale de biciliști. Și nu a trecut mult timp până s-a dat „sfoară în țară”, iar tineri din tot mai multe localități din județ, precum și din alte județe, vin la Deva pentru a-și testa abilitățile pe două roți.
„Cu multă muncă și dăruire am reușit să transformăm vechile poteci în locuri perfecte pentru cicloturism și drumeții. Este vorba de zona Releu, Vârful Nucel, Piatra Coziei (686 m.) zona de lângă fosta cabană Căprioara, Dealul Colț și Zănoaga, până la Dealul Cetății. În aceste zone, prea puțin abordate până de curând, am amenajat cinci trasee pentru rideri, dar care pot fi practicate și de simpli drumeți”, a declarat, pentru GO Hunedoara, coordonatorul proiectului DEVADAT, Lucian Davidoni.
Numele proiectului Devadat reprezintă de fapt dorința de evadare pe două roți din mediul urban, totodată incluzând și numele orașului.
Care sunt cele cinci trasee și cui se adresează?
Traseul Pin Bike
Este cel mai atractiv traseu, iar denumirea sa vine de la pădurea de pin pe care o traversează. Are multe elemente de lemn, jump-uri mari și se adresează sportivilor avansați.
Pentru amenajarea traseului, s-a lucrat cu un buldozer mic, dar și manual. Și, chiar dacă a fost de curând finalizat, este o atracție reală pentru riderii din oraș, dar și din Hațeg, Alba Iulia sau chiar din București. Traseul are 3,2 kilometri, pornește din zona Releu, de la clopot, iar punctul final este pe Strada Călugăreni.
Traseul Panoramic
Este un traseu care se adresează bicicliștilor avansați, dar este perfect și pentru drumeție. În ce privește amenajarea acestuia, cu montarea de contrapante, kikere, intervenția a fost făcută exclusiv manual. Aceasta, deoarece traseul străbate o arie naturală protejată.
Punctul de start se află în zona fostei cabane Căprioara, lângă harta traseelor, șerpuiește prin pădure, într-un cadru natural mirific, cu câteva locuri în care este obligatoriu să oprești pentru a admira panorama ce ți se dezvăluie, și se oprește în zona Cetate.
Traseul Clasic
Pleacă tot din zona Releu, de lângă hartă, are patru kilometri și ajunge în strada Dumbrăviței. Este accesibil pentru orice biciclist cu nivel minim de pregătire, fiind parcurs de mai mulți copii cu vârste sub 10 ani, însoțiți de un adult.
Traseul Nucet-Livadă
Este un traseu de enduro, ușor, care pleacă tot din zona Releu, de pe Vârful Nucet, trece printr-un „jgheab”, printr-o livadă și ajunge pe strada Călugăreni.
Traseul Vânători
Are un nivel mediu de dificultate, are o lungime de 2,5 kilometri și se situează între fosta cabană Căprioara și Vârful Nucet.
Traseul Pump Truk
Cel de-al șaselea traseul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, fiind situat în poienița de lângă terenurile de tenis de la stadion. Este un traseu în circuit, amenajat cu contrapante și gâlme/rollere, astfel încât el să poată fi parcurs fără a pedala, ci doar prin utilizarea suspensiei printre elemente.
Toate traseele sunt foarte bine marcate și semnalizate. Pentru amenajarea acestora, inițiatorii proiectului au obținut avizele necesare de la Garda de Mediu, Ocolul Silvic, Arii Protejate și Asociația Județeană Vânătorul și Pescarul.
„Periodic, aceste poteci sunt reabilitate. Iar asta presupune multe ore de muncă, îndepărtarea copacilor căzuți, greblat și alte amenajări specifice pentru ca experiența pe două roti să poată fi derulată în condiții optime”, a mai menționat Lucian Davidoni.
Mai mult, pe întreg traseul se organizează acțiuni de strângere a deșeurilor lăsate în urmă de unii drumeți.
Cei de la Urban Vision, în perioada 2018-2021, cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Deva, au realizat 24 picturi murale în diferite pasaje pietonale, calcane, școli sau instituții publice.
Artiștii implicați în acest proiect au reușit să transforme niște pereți anoști/post-comuniști, în repere urbane colorate.