Nenumărate sunt frumusețile din cuprinsul Parcului Național Retezat. La fiecare pas care te poartă pe cărările de munte, indiferent de anotimp, natura te surprinde cu simplitatea și, în același timp, complexitatea sa. Surprinzătoare și inedită a fost și întâlnirea pe care un membru al Administrației Parcului Național Retezat a avut-o, de curând, cu un cocoș de munte.
„Întâlnirea cu cocoșul de munte (Tetrao urogallus) de săptămâna trecută a fost inedită deoarece, în mod normal, monitorizarea la această specie se face în perioada de „rotit”. Exemplarul pe care am reușit să îl imortalizez l-am observat în timpul unei ture de monitorizare a urmelor pe zăpadă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, reprezentantul Administrației Parcului Național Retezat, Lucia Ursu.
În timpul „rotitului”, cocoșii pot ataca chiar și omul
Cocoşul de munte trăiește în pădurile de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. Masculul are talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis. Potrivit specialiștilor ornitologi din România, această specie trăiește, în captivitate, până la 18 ani.
În timpul iernii, la ambele sexe cresc pene pe picioare. Sub ochi, păsările au o parte a pielii neacoperită de pene de culoare roșie.
Este o specie poligamă, şi cocoşii rotind la sfârşitul iernii (martie- aprilie), în locuri deschise din pădure unde se adună împreună cu femelele. În perioada împerecherii masculii devin agresivi, putând ataca chiar şi omul. În timpul rotitului, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete puternice ce atrag femelele. Pentru a descoperi mai multe specii din Parcul Național Retezat, puteți explora website-ul: https://retezat.ro/despre-specii.