Oameni de știință și istorici din întreaga lume își dau întâlnire în luna mai, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu ocazia celui de-al 14-lea Congres Internațional de Tracologie.
Acest eveniment se organizează o dată la patru ani și nu multe au fost muzeele care au acceptat provocarea de a organiza un congres de o asemenea anvergură. Muzeul de la poalele Cetății Deva a avut acest curaj de a organiza, în perioada 6-10 mai, acest eveniment de renume mondial.
Reprezentanții instituției spun că este cel mai important eveniment cultural științific din istoria muzeului devean.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva organizează în acest an, cel mai important Congres Internațional de Tracologie, ajuns la cea de-a 14-a ediție. Evenimentul se va desfășura în municipiul reședință de județ, în perioada 6-10 mai. Congresul are titlu „Sub urmele trecutului: de la comunitățile de bronz până la regatele de fier. (THRACing the Past: From Bronze Communities to Iron Kingdoms).
„Acest an este unul extrem de important pentru activitatea științifică și pentru promovarea patrimoniului cultural al județului Hunedoara. Cu atât mai mult cu cât, în acest an, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează pentru prima dată un congres internațional de tracologie.
Este un eveniment care se desfășoară o dată la patru ani. Puține muzee din România au avut curajul să își asume o asemenea responsabilitate. Lucrăm pentru pregătirea acestui eveniment de excepție încă din luna mai a anului 2019. Cred că va fi cel mai important eveniment cultural științific din istoria acestei instituții.
La congres ne dorim să îi întâmpinăm pe invitații noștri cu o expoziție de arheologie, aici, la muzeu, care va cuprinde cele mai importante piese pe care instituția noastră le are în gestiune”, a declarat Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Prestigioasa manifestare cultural științifică va aduce la muzeul de la poalele cetății istorici și oameni de știință de pe întreg mapamondul. În cadrul acestui congres vor fi abordate mai multe teme, precum aspecte legate de istoria populațiilor și teritoriilor tracice din Europa bronzului până în antichitatea târzie.
Lucrările din cadrul acestui congres sunt programate pentru datele de 7, 8 și 9 mai, fiind organizate pe mai multe secțiuni. Pe parcursul acestor zile, invitații și toți cei care vor participa la congres vor vizita și principalele puncte de interes local, din Deva, dar și din împrejurimi. Ziua de 10 mai, ultima din cadrul evenimentului, va fi dedicată unor excursii opționale, la diferite obiective turistice și muzee din județ.