Un proiect inedit, unic în România, a luat naștere pe tărâmul dacilor, aproape de Sarmizegetusa Regia. Un nou traseu turistic feroviar, al doilea din județul Hunedoara, va fi inaugurat, sâmbătă, 14 decembrie, între localitățile Sereca și Costești. Veți avea parte de o călătorie spectaculoasă, pe șine, pe un tronson de cale ferată ce face parte din vechea linie forestieră Orăștie – Sarmizegetusa, închisă în 1978, după inundații. Vagoanele, folosite în Elveția, apoi în Paris, până în 2000, Spania, Germania, ulterior ajunse la Crișcior, Hunedoara, unde au fost adaptate ecartamentului românesc specific mocănițelor, vor fi trase de locomotive micuțe, istorice, din 1957, și de calul Miloș.
Călătorii vor avea parte și de câteva surprize culinare, mâncare la ceaun, plăcinte și vin fiert. Așadar, nu ratați îmbarcarea, la ora 12:00!
Proiect conceput de un pasionat de trenuri istorice și un iubitor de cai
Sămânța acestui proiect inedit a încolțit în urmă cu doi ani, în mintea lui Georg Hocevar, austriacul devenit „moț” în urmă cu zeci de ani, care a repus pe șine mocănița din Țara Moților.
„În 2023, am fost cu copiii în Turcia în concediu și i-am dus la călărie. Am vrut să vedem dacă le place și ar dori să cocheteze cu acest sport. Băiatul a fost foarte încântat, motiv pentru care, după ce ne-am întors acasă, am căutat locuri în care să poată practica echitația. Așa i-am întâlnit pe cei de la Dacic Horses, din comuna Sereca.
În timul unei plimbări prin zonă, am observat o șină de cale ferată care ieșea din pământ și l-am întrebat pe liderul grupului dacă știe ce este și la ce folosea acestă linie de cale ferată. Am aflat cu entuziasm că știa faptul că prin acele locuri trecea odinioară mocănița, iar bunicul său a fost ultimul șef de CFF (cale ferată forestieră – n.red.) înainte ca tronsonul să fie închis. Atunci i-am spus atunci că ne vom întâlni mai des pentru că în mintea mea încolțise deja proiectul ce avea să devină realitate”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Georg Hocevar, inițiatorul proiectului.
„O mocăniță, ceva banal, dar dacă e trasă de cai…”
Georg Hocevar i-a dezvăluit, mai apoi, antreprenorului centrului de echitație de la Dacic Horses/Drumetii, Lucian Iambor, ideea sa de a reface o porțiune din acest tronson de cale ferată. Doar că, omul nu a fost prea încântat de această idee, spunându-i că mocănițe sunt deja destule în țară.
„I-am propus atunci ca vagoanele să fie trase de cai, pentru a avea o experiență inedită. Așa am cumpărat, în toamna anului 2023, terenul de vizavi de herghelie, pe care am amenajat locul de plecare a mocăniței, precum și grinzile pentru podul peste apă care trebuia reconstruit și am strâns tot ce a fost necesar. În aprilie 2024, am început construcția. Între timp, Lucian Iambor a reușit să concesioneze de la primărie tot terenul necesar pentru a amenaja linia care a fost gata în octombrie. Am făcut și ultimele lucrări de amenajare, am refăcut terasamentul, iar acum suntem gata să pornim seria călătoriilor pe tărâmul dacilor”, a mai precizat Georg Hocevar.
Sania lui Moș Crăciun, trasă pe șine de calul Miloș
Traseul este construit în regim de tramvai, iar la fiecare capăt este construită câte o buclă de întoarcere. Călătoria se desfășoară pe o distanță este 1,2 kilometri, respectiv 2,4 kilometri dus – întors. Plecarea se face din localitatea Sereca înspre Costești.
Pe șine va fi și sania lui Moș Crăciun, ce va fi trasă de calul Miloș, și el cu o poveste emoționantă. A fost salvat de ce doi antreprenori de la un abator, iar mai apoi, pe tot parcursul lucrărilor a urmărit îndeaproape lucrările desfășurate.
Vagonul tramvai, ce datează din 1884, și locomotiva diesel, din 1957, vor face și ele transportul turiștilor pe acest tronson.
Prețul unui bilet este de 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii.
În perioada sărbătorilor de iarnă va fi deschis permanent, iar în extrasezon doar în weekenduri.
Acest tronson de cale ferată era folosit pentru a se face transportul de bușteni dinspre Sarmizegetusa înspre Orăștie. Ultima locomotivă care a parcurs acest traseu se află expusă în municipiul Orăștie, pe marginea Drumului Național 7.