Ediția din acest an a „DacFest” a fost una incendiară. Și aceasta nu din pricina căldurii de afară, ci datorită spectacolului pe care actorii pricipali au reușit să îl pună în scenă. Publicul a asistat cu sufletul la gură la luptele desfășurate între daci, romani și sarmați, dar și între gladiatori. Focul dacic, aprins cu un opaiț, nu înainte de câteva incantații rostite către zei, a reunit sute se spectatori și a făcut deliciul serii de sâmbătă. Gastronomia antică a fost și ea la mare înălțime, iar atelierele antice au atras ca un magnet privirile curioșilor.
Nu mai puțin de 10.000 de persoane au participat, în cele trei zile, la festivalul de reconstituire istorică de la Măgura Uroiului. Și ce răsplată mai mare să îți dorești, ca organizator, decât aceea că, trecând pe stradă, prin oraș, după acest festival, să vezi copiii jucându-se de-a dacii și romanii.
Sute de turiști din toată țara, dar și de peste hotare
Publicul a fost unul numeros, iar între cei prezenți s-a numărat și un grup de gălățeni care, de patru ani, nu a ratat niciun festival. Oamenii își fac an de an concediul în Hunedoara în această perioadă a anului doar pentru a participa la DacFest. De asemenea, o trupă de americani, veniți tocmai din Florida, a asistat la întreg „filmul” derulat la Măgura Uroiului.
„Participanții la ediția din acest an festivalului au fost încântați de atmosfera creată, de pitorescul locului, dar și de faptul că au întâlnit și „lumea” modernă, la baza taberei, dar și cu „lumea” antică, pe platul de la Măgura Uroiului. A crescut numărul de participanți străini la acest eveniment. Celebrul foc dacic a făcut deliciul publicului. Nu cred că am mai văzut la vreo ediție anterioară atât de multe persoane la focul dacic. Dac fest nu mai este un simplu festival, ci o stare de spirit”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Raluca Oană, reprezentant al Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.
„România este țara străină în care mă sunt cel mai aproape de casă”
Aproximativ 300 de reenactori din țară și străinătate au participat la festivalul din județul Hunedoara. Au fost prezente trupe de daci, romani și sarmați de la Cluj-Napoca, Deva, București, Alba Iulia, Baia Mare, Pitești, Zalău, dar și din Italia, Bulgaria, Anglia și Polonia. Steven Cockings președintele asociației de reenactment din Anglia, arheolog de meserie, a spus că: „România este țara străină în care mă sunt cel mai aproape de casă”. Acesta a venit în Hunedoara cu câteva zile înainte de festival pentru a reuși să viziteze cele două Sarmizegetusa: Regia și Ulpia Traiana, precum și Germisara și castrul de la Cigmău. Mulți spectatori au ales chiar să campeze în zona în care s-au derulat evenimentele, unde au rămas până la finele festivalului.
Trupele prezente s-au întrecut nu doar în luptă, ci și la cratiță
Nu doar luptele au surprins publicul prezent ci și bucatele. A fost organizat chiar și un concurs de gastronomie antică, câștigat de echipa din Polonia.
Ei au fost cei care au încercat să găsească similitudini între produsele tradiționale carte se comercializau la baza taberei și produsele din antichitate. Concluzia a fost că renumiții virșli de la Sălașu de Sus se aseamănă izbitor cu un soi de cârnați ce erau preparați în antichitate, la Roma.
„Acest festival reprezintă pentru noi, reenactorii, și un schimb de experiență. Avem de învățat unii de la alții pentru a ne perfecționa. Totodată, ne bucură nespus că autoritățile locale se implică tot mai mult în acest eveniment care crește de la an la an”, a declarat, Lucian Panov, președintele Terra Dacica Aeterna.
Concurs de fotografie
Urmează, în aceste zile, și concursul de fotografie „DacFest 2022”, relansat în acest an. Acest concurs se va desfășura pe pagina de Facebook a festivalului. Primele trei cele mai votate fotografii, în care au fost imortalizate cele mai spectaculoase momente ale festivalului, vor fi premiate de către organizatori.