Cu o sumedenie de obiective turistice, locuri încărcate de istorie și evenimente de marcă, municipiul Deva are toate șansele să devină un loc în care turiștii să-și dorească să zăbovească mai multe zile și să se bucure de tot ceea ce are acest oraș de oferit. Însă, este nevoie ca aceia care muncesc pentru promovarea acestor locuri să fie susținuți de comunitate, de toți cei care sunt implicați într-un fel sau altul în ceea ce însemnă turism.
„Turismul se face împreună cu comunitatea”
Este de notorietate că de-a lungul vremii municipiul de la poalele cetății a fost un loc de popas pentru turiștii aflați în tranzit. Însă, acest cochet oraș poate reprezenta mai mult decât atât. Pentru aceasta, cei de la Asociația Deva 360 implementează strategii, derulează proiecte și încearcă să determine comunitatea locală să se implice activ.
„Avem o serie de campanii pe care le vom demara. Vor fi tururi ghidate pe cetate, în centrul istoric, la bisericile din Deva, patru dintre acestea monumente istorice. De asemenea, vom avea un circuit, un tur ce se va numi history walk, pe care îl vom promova și implementa. Un circuit pe care turiștii îl pot accesa la pas și va cuprinde toate clădirile monument istoric. La fiecare dintre acestea va fi un cod QR pe care îl scanezi și poți vedea cum arăta clădirea la momentul în care s-a construită și care este povestea ei.
Acum, lucrăm la experiențe pentru turiști, pentru ca în momentul în care ajung aici să știe exact ce pot vizita și cum pot să petreacă timpul liber, indiferent de vârstă.
Pe platformele de turism vom promova pachete pe care agențiile să le poată include în ofertele lor ca experiențe inedite.
Încercăm, de asemenea, să îi mobilizăm pe oamenii frumoși din comunitatea locală, pasionați de istorie, biologie etc, pe care îi sprijinim să întreprindă aceste activități care să atragă turiștii și să îi determine să rămână aici pentru mai multe zile.
Turismul se face împreună cu comunitatea, cu oameni care înțeleg să ofere și ei servicii de calitate pentru ca oaspeții care ne trec pragul să-și dorească să revină”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Piruș, director executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Deva și Regiune, DEVA 360.
Mai mulți turiști atrași de Deva
La nivelul ultimilor doi ani, datele statistice arată o creștere în ce privește numărul de sosiri ale turiștilor în municipiul Deva, lucru care se reflectă și în creșterea numărului de înnoptări și a duratei medii de ședere.
„Pentru anul 2023, creșterea sosirilor este de 7,45%, respectiv de la 23.477 de sosiri în 2022, la 25.226 de sosiri de turiști în municipiul Deva, în anul 2023. Particularitățile situației lunare comparative între cei doi ani de referință demonstrează că această evoluție se manifestă în special în perioada de primăvară-vară, alături de două creșteri ale sosirilor în lunile februarie și decembrie 2023”, a mai menționat Anca Piruș.
Înnoptările turiștilor se situează de asemenea pe un trend ascendent, evoluția ilustrând o creștere de 8,09%, respectiv de la 33.098 de înnoptări în 2022, la 35.776 de înnoptări ale turiștilor în municipiul Deva în anul 2023. Durata medie de ședere pentru anul 2023 este de 1,41 de zile, potrivit aceleiași surse.
Aproape 700 de spații de cazare în Deva și vecinătate
La nivelul municipiului Deva și în localitățile aparținătoare acestuia, există 695 de spații pentru cazare și 1.479 de locuri de cazare.
Numai în Deva, sunt 94 de spații de cazare, cele mai multe cu două, trei și patru stele. Astfel, la categoria 1 stea sunt 2 unități; 2 stele – 11 unități; 3 stele – 52 unități; 4 stele – 9 unități, 5 stele – 4 unități, 2 flori – 8 unități, 3 flori – 3 unități, 2 margarete – 1 unitate, 3 margarete – 3 unități, 4 margarete – 1 unitate.
În ce privește dinamica investițiilor realizate cu capital privat în infrastructura de primire turistică, în ultimii cinci ani (perioada cuprinsă între 2018 – 2023) s-au construit și autorizat 58 de noi unități cazare în municipiul Deva, reprezentând o creștere de 62% a capacității de cazare a localității.