Ediția din acest an a Deva Jazz Fest a fost una de colecție. Muzicieni de renume mondial au urcat pe scena de la poalele cetății, iar fiecare zi a venit cu o serie de evenimente ce au adus publicul mai aproape de acest gen muzical. Unul dintre artiștii valoroși ai jazz-ului, Phillip Lassiter, câștigător al 11 premi Grammy Awards, a impresionat publicul cu prestația sa.
„Sunt foarte bucuros că a ieșit un festival atât de frumos, atât de colorat și reușit, cu un public atât de numeros. Am avut muzicieni de renume mondial, trupe de înaltă calitate și toată lumea a fost încântată de ce a văzut aici la Deva. Totodată, suntem încântați că, și de acestă dată, ne-am atins scopul în ce privește educația muzicală în rândul copiilor, prin atelierele ce-au fost organizate.
Scopul nostru este acela de a informa și publicul de mâine, de a-i crește pe acești copii cu muzica de jazz. Le mulțumim tuturor pentru implicare și pentru modul frumos în care s-a desfășurat întregul eveniment”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, directoru Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii genului au avut ocazia să se bucure de libertatea creatoare a unor artiști desăvârșiți. Diversitatea stilurilor a fost asigurată și în acest an, fiecare grup propunând un program complex, în care instrumentele specifice muzicii de jazz au slujit admirabil talentul și profesionalismul muzicienilor invitați.
Artiști de renume, pe scena de la Deva
Nume cunoscute și recunoscute la nivel mondial au asigurat lineup-ul acestei ediții: Philip Lassiter (SUA), Matteo Mancuso Trio (IT) ), Ina Forsman (FI), Jeb Patton Trio (SUA), Anet (IT), Ikarus (CH), Catton Pickers (SRB), David Luca Qartet (RO), și Steel Blues (RO).
După succesul de anul trecut, electro swing-ul a fost prezent și în această ediție, contribuind la dinamica evenimentului.
În fiecare dimineață, în filigoria din Parcul Cetății, publicul a putut participa la concerte matinale susținute de talentați muzicieni de jazz locali susținute de grupul Deva Jazz 2023, Zoltan Turi și Luca Stan și Old Band Deva.
Paletă artistică generoasă
Pe lângă concertele de excepție, deveni au avut ocazia „să guste” din „picanteriile” evenimentului. Este vorba despre workshop-uri și expoziții de pictură și sculptură. În cadrul acestora, curioșii au avut ocazia să ia contact pentru prima dată cu instrumente precum: tobe, percuții, claviaturi sau chitară. Nu au lipsit nici vernisajele cu lucrări ale unor artiști vizuali.
Paleta artistică a fost generoasă în această ediție, fiind completată cu o expoziție de scuptură în lemn și ceramică „ISPITE”, lucrări realizate de sculptorul Cristian Ianza.
Pentru prima oară în cadrul evenimentului au fost prezenți elevi de la Colegiul Național ,,Decebal” din Deva, care au făcut demonstrații spectaculoase de lego și robotică, activități în care aceștia excelează.
Nelipsite au fost și incursiunile în istoria acestui gen muzical și, ca la fiecare ediție, devenii au avut posibilitatea să urce în autobuzul cu jazz, în care tinerii jazz-mani au promovat, prin cântec, festivalul.