Municipiul Deva este, pentru prima oară, reprezentat la unul dintre cele mai importante târguri de turism din Europa. Evenimentul are loc în perioada 23 – 25 noiembrie, la Varșovia, și reunește sute de expozanți din întreaga lume.
La standul Devei, vizitatorii pot admira o dioramă impresionantă cu Cetatea Deva, pot face cunoștință cu dacul călător și lupul Șuier și se pot plimba pe străzile orașului cu ajutorul unor ochelari VR (virtual reality).
Satele Hunedoarei sunt și ele prezente aici, prin miniaturile create cu măiestrie la „Lemnăria lui Radu”, iar costumele populare vechi vor încânta privirile celor prezenți, care sunt invitați să ia parte și la o veritabilă șezătoare.
Dioramă impresionantă cu Cetatea Deva
O frumoasă dioramă cu Cetatea Deva este simbolul central al standului de la Varșovia. Impresionanta lucrare a fost realizată de către decoratorul hunedorean Dana Ille, cea care a realizat și dioramele pentru Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”, din Hunedoara.
„Timpul în care această dioramă a fost executată a fost unul extrem de scurt, astfel că, ea nu este finalizată în întregime. Urmează să mai fie adăugate o serie de detalii, cum ar fi Poarta 1, case, drumul, oameni și altele”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Mihaela Piruș, director executiv al Asociației pentru promovarea turismului din Deva și Regiune, DEVA 360.
Șezătoare, în satul hunedorean
Un alt punct de interes pentru vizitatori este „Lemnăria lui Radu”. Fantasticele exponate în miniatură, realizate din lemn, te transpun într-o lume arhaică, a satului hunedorean, cu case vechi, reproduse fidel atât în interior, cât și în exterior. Realizatorul acestor miniaturi este deveanul Radu Fachin, care a transformat pasiunea pentru lemnărie în adevărate opere de artă. Multe dintre miniaturile pe care le-a realizat sunt expuse la Muzeul Astra din Sibiu, precum și la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
„La standul nostru, vizitatorii pot lua parte și la o șezătoare, a celor de la «Șezătoare cu bucurie», din Deva. În cadrul acesteia, se fac demonstrații de cusut pe pânză. Totodată, sunt expuse o serie de costume populare vechi, din județul Hunedoara”, a mai menționat Anca Piruș.
Plimbări prin Deva, cu ajutorul realității virtuale, și poze cu lupul Șuier și dacul călător
Lupul Șuier și dacul călător sunt și ei prezenți la standul ce reprezintă municipiul Deva. Astfel că, vizitatorii au ocazia să se fotografieze alături de dac și câinele său din rasa lup cehoslovac.
Ochelari VR (virtual reality) „îi plimbă” pe vizitatorii târgului, pe străzile orașului de la poalele cetății, pe la principalele obiective. Totodată, pe ecranele mari, rulează filmulețe de prezentare a municipiului Deva, iar cei care opresc pe la standul devenilor au la dispoziție chiar și o hartă a orașului pe care sunt semnalizate toate clădirile monument istoric.
La târgul de la Varșovia, unde participă peste 500 de expozanți din întreaga lume, România are statutul de țară parteneră. Evenimentul este o oportunitate deosebită de a readuce în atenția turiștilor străini frumusețile naturale și culturale ale țării.