În acest an, sărbătorea de la Țebea, închinată memoriei eroului național Avram Iancu, numit Crăișorul Munților, se va desfășura pe parcursul a două zile. Astfel, sâmbătă va fi sfințită noua pictură din biserica aflată în cimitirul de la Țebea, unde-și doarme somnul de veci Eroul Național Avram Iancu. Slujba de sfințire va fi săvârșită de un sobor de ierarhi, în frunte cu mitropolitul Ardealului. Acest eveniment, la care sunt așteptate să ia parte sute de persoane, va fi transmis de Trinitas Tv.
Duminică, de la prima oră a dimineții va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar de la ora 10:30 va începe ceremonialul public și slujba de pomenire a marelui Erou Național. Probabil unul dintre cele mai așteptate momente, spectacolul folcloric, va începe de la ora 14:30.
Pe scena de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc, între care Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Gheorghe Roșoga, Floarea Calotă, Matilda Pascal Cojocărița, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma și mulți alții. Prin cântecele lor, invitații speciali îi vor aduce un sincer și înălțător omagiu lui Avram Iancu, omul care și-a dedicat viața pentru un crez, acela de a-și vedea națiunea fericită.
Spectacolul este organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și va fi transmis în direct de Televiziunea Română.
Panteonul Moților, un loc în care își dorm somnul de veci eroi ai neamului
Panteonul Moților este un complex în care se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților, împotriva nedreptăților sociale, pentru eliberare și unitate națională. În cimitir se află biserica satului, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, mormintele lui Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simeon Groza — revoluționari de la 1848, morminte și cruci comemorative ale eroilor din Războiul de Independență al României, din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial, gorunul lui Horea, precum și alți goruni.
În fiecare an, aici au loc, în a doua duminică a lunii septembrie, la o dată cât mai apropiată de 10 septembrie — ziua morții lui Avram Iancu —, manifestări comemorative. Prima manifestare de acest gen a avut loc în 1972, cu ocazia centenarului morții lui Avram Iancu, când a fost organizată o serbare pionierească. În perioada 1980–1984, la Țebea au fost organizate spectacole ale Cenaclului Flacăra. Din 1986 manifestarea se organiza sub denumirea „Întâlnirea Tineretului cu Istoria”, fiind o replică la evenimentul organizat la Costești. Iar după 1989 manifestarea a devenit o serbare câmpenească, numită „Serbările Naționale de la Țebea”, la care an de an participă mii de oameni.
Vă recomandăm să citiți și: