Cea mai lungă procesiune religioasă din România, Drumul Crucii, se va desfășura în Vinerea Mare, în stațiunea montană Straja. Este pentru al 24-lea an, consecutiv, când credincioși și preoți, deopotrivă, refac drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos către muntele Golgota. Evenimentul religios creștin-ortodox este unic în țară și se desfășoară pe o distanță de peste 10 kilometri, din orașul Lupeni, până la schitul din stațiunea montană Straja, construit la peste 1.400 de metri altitudine. Peste patru ore durează întreaga procesiune. La final, crucea purtată de pelerini este așezată în Schitul Straja.
10 kilometri, pelerini și preoți poartă pe umeri o cruce de 100 de kilograme
Pelerinajul începe la ora 11:45, la Biserica „Sfântul Nicolae” din centrul orașului Lupeni. După o scurtă slujbă religioasă, pelerinii vor purta pe umeri crucea grea, de 100 de kilograme, care are o lăţime de 2,20 metri şi o lungime de 4,40 metri, iar până la schit vor face 14 popasuri.
Pe crucea, în care se află și o părticică din crucea pe care a purtat-o Însuşi Mântuitorul nostru, există și câte un basorelief care simbolizează scena fiecărei opriri făcute de Isus Hristos în drumul Său spre răstignire, dar și moaște de sfinți.
Credincioșii prezenți la procesiune se vor putea închina la racla cu moaștele Sfântului Irodion de la Lainici, precum și la racle cu alți sfinți, începând de la ora 11:00. Procesiunea va fi condusă de Preasfinția Sa Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.
La fiecare oprire, soborul de preoți care participă la procesiune se oprește pentru a se ruga. Orice pelerin poate să poarte această cruce pe umeri, însă între primul și al doilea popas aceasta este purtată pe umeri de către preoți.
Cum a început…
„Drumul Crucii” a fost iniţiat, în anul 2000, de către omul de afaceri Emil Părău, de numele căruia se leagă ascensiunea stațiunii montane Straja. Acesta a decis să construiască aici un schit, Schitul Straja, iar mai apoi, după un un semn divin, o cruce, tunelul cu sfinți și această procesiune religioasă unică în țară.
„Pe la mijlocul anilor 90 am fost martor al unui eveniment mai puțin obișnuit. Într-o seară, în sala de mese a cabanei s-a ars un bec. Când am vrut să îl înlocuiesc am observat în interior semnul crucii. Am discutat la acea vreme cu starețul Mănăstirii Lainici, care mi-a spus că este un semn de la Dumnezeu și ar trebui să ridicăm o cruce în Straja în memoria eroilor neamului care au pierit aici în Primul Război Mondial”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Părău.
Crucea din Straja și tunelul cu sfinți
În ce privește „Drumul Crucii”, nici aici nu este nimic la voia întâmplării. Procesiunea începe din locul în care se află înmormântați eroii acestui neam, care s-au jertfit pentru țară în Primul Război Mondial, și se încheie în locul în care aceștia și-au dat ultima suflare, la crucea din Straja.
Această cruce, asemănătoare celei de pe Caraiman, a fost ctitorită de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de Emil Părău în anul 1996. Are o înălțime de 18,6 metri și o anvergură de 9 metri, fiind situată pe un mic deal, în imediata apropierea schitului din lemn construit în același an.
Tot aici, Emil Părău a finanțat și construcția unui tunel pe pereţii căruia au fost pictaţi 365 de sfinţi, în ordinea în care sunt sărbătoriţi în câte o zi din an, dar și scene din Vechiul și Noul Testament. O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar.
Staţiunea Straja din Masivul Vâlcan a devenit în ultimii ani una dintre cele mai importante atracţii turistice din vestul ţării. Este vizitată în special iarna, de iubitorii de schi, însă este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini.