„Drumul lui Mihai Viteazul”, din Pasul Vâlcan, este considerat de rutieri drept cea mai grea cățărare pe asfalt din țară și ar putea deveni parte din turul ciclist al României. Potrivit specialiștilor, acest traseu poate concura cu cățărările Mortirolo (Italia) sau Alto de l´Angliru (Spania), două dintre cele mai dificile din lume. Mortirolo are o lungime de 12,4 kilometri, cu o pantă medie de 10,5%, Alto de l´Angliru are 12,2 kilometri, o pantă medie de 10,2%, și maximă de 23,5%, iar Drumul lui Mihai Viteazul are 11 kilometri, o pantă medie este de 9,2%, iar cea maximă de 35%.
Traseul, pus în valoare de un profesor de matematică, îndrăgostit de ciclism
Traseul din Pasul Vâlcan, care a fost transformat în competiție ciclistică, a fost descoperit de un profesor de matematică din municipiul Petroșani, Cătălin Valea, îndrăgostit de ciclism.
Acesta are 11 kilometri, din Vulcan, până la monumentul eroilor din Pasul Vâlcan, situat la cota 1.600, aproape de granița cu județul Gorj. Diferența de nivel este de 1.000 de metri, iar limita maximă de timp pentru acest traseu este de două ore și 15 minute.
„Ideea organizării acestei competiții mi-a venit în urmă cu trei ani, după ce am constatat, ciclist fiind, că acest traseu este de categorie specială. Anul acesta am decis să schimb numele competiției, din Castelul din Carpați, în Drumul lui Mihai Viteazul și, astfel, să îl leg de istoria locului. Pe traseu există o statuie, ridicată în cinstea domnitorului român despre care se spune că a trecut prin aceste locuri, cu oștile lui, în drum spre Viena. Ar fi poposit într-o poiană de aici, unde și-a adăpat caii, iar oștenii s-au odihnit. Comparând cu alte cățărări din țară, aceasta este cea mai dificilă și putem spune că se situează undeva în top cinci trasee de acest gen din Europa”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cătălin Valea, organizatorul celei mai dure competiții ciclistice din țară, „Drumul lui Mihai Viteazul”.
„Concursul acesta a stors din mine și ultima picătură de energie”
Pentru a parcurge un astfel de traseu, participanții trebuie să fie extrem de bine antrenați, mulți dintre participanți văzându-se nevoiți chiar să abandoneze cursa.
„Concursul acesta a stors din mine, pe parcursul traseului, și ultima picătură de energie, așa că la finish, la monumentul din Pasul Vâlcan, am ajuns epuizat, dar fericit. Am reușit să fac o cursă bună, într-un sport pe care eu îl folosesc doar pentru recuperare după alergare. Am dat totul și am reușit o clasare în prima jumătate a clasamentului general, dar și o urcare pe prima treapta a podiumului la categoria de vârstă”, a precizat Gheorghe Codrea, unul dintre concurenții la competiția desfășurată în această toamnă, la startul căreia s-au aliniat 70 de sportivi din țară.
„Cursa în sine este o luptă între creier, picioare și inimă”
„Cursa în sine este o luptă între creier, picioare și inimă, pentru a putea ține un ritm susținut și să nu ajungi chiar mort la final. Se pare că am reușit să-mi dozez bine efortul și am ajuns pe locul 4 la general”, a menționat Ricardo Caria, un alt sportiv participant la această competiție.
Vrea să aducă turul ciclist al României, în Pasul Vâlcan
Organizatorul competiției „Drumul lui Mihai Viteazul”, din Pasul Vâlcan, își dorește să atragă în proiectul său cât mai mulți sponsori și să reușească să ridice ștacheta competiției. Mai mult, acesta are o serie de proiect menite să promoveze turismul în Valea Jiului. „Îmi doresc să conving cât mai mulți oameni de afaceri din Valea Jiului să mi se alăture în acest demers. În plus, intenționez să organizez alte două competiții de ciclism în Parâng și Straja. Astfel, aproape toată Valea Jiului, unde sunt cele mai grele cățărări, ar fi promovată din punct de vedere turistic. Mi-aș dori, de asemenea, să pot aduce turul ciclist al României aici, cu etapa de final în cățărare”, a conchis Valea.