Imediat ce a căzut prima ninsoare la munte, rangerii din Parcul Național Retezat pornesc în căutarea urmelor lăsate de animalele sălbatice care viețuiesc în această arie protejată. Această observare este necesară pentru a stabili starea conservare a habitatelor, precum și populațiile de animale sălbatice care trăiesc în parc.
Prin regatul zăpezii, la cules de informații
Când temperaturile de afară te îmbie să stai la căldură, la gura sobei, rangerii din Retezat pornesc prin troiene în căutarea urmelor de animale sălbatice. Una dintre principalele atribuții pe care angajații Administrației Parcului Naţional Retezat o au este inventarierea, cartarea și monitorizarea speciilor și habitatelor de pe teritoriul parcului. Aceste acțiuni se desfășoară în mod constant, pe tot parcursul anului, pe întreg teritoriul parcului, după protocoale standard de monitorizare.
„Fiecare specie și habitat are o anumită perioadă propice pentru observare, iar în perioada iernii se vor desfășura acțiuni de monitorizare la carnivore mari, vidră și unele specii de bufnițe, precum huhurezul mare și ciuvica. Monitorizând constant speciile și habitatele, avem o imagine clară a stării de conservare de pe teritoriul gestionat de către Administrația Parcului Naţional Retezat”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Lucia Ursu, reprezentantul Administrației Parcului Naţional Retezat.
Veghează pentru ca natura să îşi urmeze cursul firesc
Misiunea Administrației Parcului Naţional Retezat este de păstra această rezervație, precum și cele două situri Natura 2000, într-o stare favorabilă de conservare. Aici, natura trebuie să-şi urmeze cursul firesc.
„Ne dorim ca aceste valori ale naturii să fie recunoscute și respectate de publicul larg, localnici şi oameni de ştiinţă. Aici, turiştii responsabili sunt bineveniţi, iar utilizarea durabilă a resurselor naturale este reglementată”, a conchis Lucia Ursu.