Ca orice poveste și aceasta începe cu: „A fost odată ca niciodată”, în Parcul Național Retezat… Două căprioare sprintene care au coborât, prin albul nesfârșit al zăpezii, din inima pădurilor de cleștar ale Retezatului, la altitudini mai mici, în căutare de hrană. Și un șoricel mititel, care a ieșit timid din plapuma de nea, pentru a face cunoștință cu două fete curioase, aflate într-o tură de monitorizare a faunei. Este vorba despre biologul Claudia Dănău și colega ei, Lucia Ursu, specialist în Educație Ecologică, ambele angajate ale Administrației Parcului Național Retezat (ANPR). Întâlnirea a fost una foarte reușită. Dovadă stau imaginile inedite surprinse de cele două angajate ale parcului.
„În perioada iernii, «indivizii» care viețuiesc pe versanții montani coboară în zone mai joase sau migrează spre o pantă unde este mai puțină zăpadă, în căutarea hranei. De asemenea, în diverse habitate ale parcului, se găsesc mamifere de talie foarte mică, precum șoarecii. Întâlnirea cu aceste «micromamifere» în teren este deosebită, fiind greu de observat din cauza dimensiunii mici a acestora”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Claudia Dănău, biolog la Administrația Parcului Național Retezat.
Iarna, perioada propice pentru monitorizarea carnivorelor mari, vidrelor și bufnițelor
Una din principalele atribuții ale Administrației Parcului Naţional Retezat o constituie inventarierea, cartarea și monitorizarea speciilor și habitatelor de pe teritoriul parcului. Aceste acțiuni se desfășoară în mod constant pe tot parcursul anului, pe întreg teritoriul parcului după protocoale standard de monitorizare.
„Fiecare specie și habitat are o anumită perioadă propice pentru observare, iar în perioada iernii se desfășoară acțiuni de monitorizare la carnivore mari, vidră și unele specii de bufnițe (huhurez mare și ciuvică). Monitorizând constant speciile și habitatele din Parcul Naţional Retezat și cele două situri avem o imagine clară a stării de conservare de pe teritoriul gestionat”, declarat reprezentantul ANPR, Lucia Ursu.
Retezatul găzduiește peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei
Mamiferele identificate până în prezent în Parcul Național Retezat, în număr de 55 de specii, reprezintă peste 23% din mamiferele terestre ale Europei. Acest lucru demonstrează, încă o dată, diversitatea habitatelor naturale prezente aici. Parcul oferă condiții propice pentru supraviețuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: lupul (Canis lupus), ursul (Ursus arctos) şi râsul (Lynx lynx). De asemenea, în parc se întâlnesc ierbivore mari, cum sunt capra neagră (Rupicapra rupicapra), cerbul (Cervus elaphus) şi căpriorul (Capreolus capreolus).
Parcul Național Retezat este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Natională a Pădurilor – Romsilva, situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.