Ziua de vineri, 10 septembrie, va fi una specială, la Sarmizegetusa Regia, unde, între orele 9:00 și 20:00, cercetătorii care își desfășoară activitatea pe șantierul arheologic din capitala Daciei vor prezenta vizitatorilor monumentele antice și rezultatele cercetărilor din acest an.
Săpăturile arheologice au vizat drumul pavat cu lespezi de calcar, care făcea legătura între fortificaţie şi zona sacră. De asemenea, au fost extinse cercetările pe terasa a IX-a, unde campaniile recente au dus la descoperirea unui nou edificiu de cult cu arhitectură monumentală.
Istoria, pe înțelesul copiilor
Pentru copii, „Ziua porților deschise” va fi un prilej extraordinar de a întelege istoria. O serie de activități interactive, dedicate în principal celor mici, au pregătit cei de la Fundația Mihai Eminescu.
Cercetările arheologice din campania 2021 sunt realizate cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Organizatorii sunt Colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile Dacice din Munții Orăștiei”, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Consiliul Județean Hunedoara, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Județean Mureş (Târgu Mureș), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Mihai Eminescu Trust (Sighișoara).
Vremea este frumoasă în Munții Orăștiei, așa că merită să faci un drum până la Sarmizegetusa Regia, unde, chiar dacă misterele se lasă încă nedeslușite, frumusețea copleșitoare a locului rămâne o realitate.